A terminat Grafică la Facultatea de Arte din Oradea şi acum este masterand în anul I la aceeaşi facultate. Dafina Buşu a decis să studieze grafică în două din cele şase semestre ale perioadei de licenţă în străinătate, prin programul Erasmus. A studiat grafică în oraşul Rzeszów din Polonia la Departamentul de Arte Vizuale al Universităţii din Rzeszów în primul semestru al anului universitar 2018-2019, iar în primul semestru din 2019-2020 a studiat în Covilha, Portugalia, la secţia de Multimedia Design a Universităţii Beira Interior.
[eadvert]
„Experiențele avute în cele două țări mi-au trezit inevitabil și mai multe întrebari despre felul în care văd experiența mea de student acasă, în România. Un aspect sigur este faptul că peste tot sunt plusuri și minusuri. Asta m-a facut să cred și mai mult că poate ideea cum că «altundeva e mai bine» e doar o iluzie, pentru că peste tot se poate mai bine, dacă există voință, hotărâre și deschidere.”
„Ceva s-a întâmplat, totul s-a schimbat”
În această lună, două dintre proiectele sale artistice au fost acceptate la Bienala Internațională a Studenților organizată de Universitatea Aydın, Istanbul. Tema propusă a fost „Something happened, everything has changed” (Ceva s-a întâmplat, totul s-a schimbat) legată de provocările pandemiei.
Bienala, afaltă la prima ediţie, se desfășoară cu scopul de a reuni lucrările tinerilor artiști și designeri care urmăresc noțiunea de schimbare, abordarea lor față de această situație extraordinară și urmărirea incidentelor la care sunt martori și care devin o resursă pentru creaţia lor. Tinerii artişti abordează operele lor cu oportunitatea limbajului universal al artei și a expresiei fără limite. Bienala este deschisă tuturor studenților de licenţă sau absolvenților care sunt specializaţi în artă și design, din fiecare țară. Această bienală şi-a propus să creeze o bază care să se concentreze asupra schimbării, să o pună sub semnul întrebării și să o înțeleagă.
Găzduită de Universitatea Aydın Istanbul, în limitele posibilităților impuse de pandemie, Bienala Internațională a Studenților are loc online în perioada 17 mai – 17 iunie 2021 prin intermediul platformelor digitale, la fel şi evenimentele paralele din cadrul acesteia. La această primă ediţie au participat studenţi şi absolvenţi din: Italia, România, Ungaria, Serbia, Macedonia de Nord, India, Coreea de Sud, Turcia.
„(În)cerc” şi „Tension Point”
Primul proiect al Dafinei acceptat în Bienală este şi lucrarea ei de licenţă, la care i-a avut ca şi coordonatori ştiinţifici pe conf. univ. dr. Fekete Tiberiu şi pe conf. univ. dr. Diana Oţet. Este vorba despre proiectul „(În)cerc”, animaţie 2D frame by frame.
„Divinitate imaginată și lipsită de nume schițează o lume fără indicații scrise, dând startul unui joc de-a v-ați ascunselea între lumină și întuneric, propunând în centrul acestui univers neexplorat pe tine, pe mine, pe noi. Omul pune și își pune întrebări. Caută să își însușească un drum, o direcție, un răspuns la acel «Și totuși, de ce?»”, îşi descrie proiectul Dafina Buşu.
Animaţia a fost proiectată şi în cadrul expoziţiei de artă contemporană „In Virtu – În virtutea virtualităţii digitale” organizată de UAPR Filiala Oradea la Galerii de Artă-Reperaj. Cetate, anul acesta, în ianuarie. Cel de al doilea proiect acceptat în Bienala de la Istanbul este „ Tension Point”, un Video art/Performance. „«Tension Point» este despre momentele de maximă intensitate, chiar înainte ca schimbarea să se producă. Folclorul românesc folosește ritmuri puternice de tobe, dansuri ritualice, măști și costume zoomorfe pentru a sugera o transformare cosmică, pentru a consuma energiile acumulate și a oferi loc renașterii. Această suprapunere cu contextul actual al pandemiei creează un contrast între simbolismul mitologic al schimbării și provocările lumii de azi. Izolarea, protestele și restricțiile sunt câteva dintre punctele esențiale din «Tension Point», unite cu motivul coarnelor, dinamica corpului și mișcarea circulară”, precizează artista.
Lucrările Bienalei Internaționale a Studenților organizată de Universitatea Aydın din Istanbul pot fi admirate online pe bienal.aydin.edu.tr.
Citiți principiile noastre de moderare aici!