Simona Vasadi şi Nikki Lukacs au conceput în urmă cu un an un „proiect de suflet” prin care şi-au dorit să promoveze arta şi artiştii orădeni. Proiectul Smart Stories s-a concretizat pe 9 decembrie 2022, cu prima ediţie. Sâmbătă, pe 9 decembrie, s-a împlinit un an şi şi-au dorit să îl marcheze printr-o ediţie aniversară şi un nou parteneriat, cel cu Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal.
[eadvert]
„S-a împlinit un an de poveşti frumoase, poveşti care au mers la suflet, care au format o comunitate care sperăm să crească de la an la an. Ediţia aniversară Smart Stories este una specială pentru că o avem invitată pe Marta Jakobovits, un artist şi un om extraordinar”, a spus la debutul evenimentului Simona Vasadi.
Seara a debutat cu un moment muzical oferit mai întâi de artistul Sergiu Nica, cu acompaniament de pian. Câştigător a numeroase premii și trofee la diverse festivaluri şi concursuri, Sergiu Nica a încântat audienţa cu vocea lui caldă interpretând piesele „Ce bine că eşti” a lui Nicu Alifantis pe versurile lui Nichita Stănescu, celebra „Stand by me” compusă de Ben E. King şi „White Christmas” al lui Irving Berlin. A continuat momentul muzical o tânără de 17 ani, Sonni Bodog, care a interpretat piesele „All of me” al lui John Legend, „Cerul” a formaţiei Proconsul şi „You Are The Reason” a lui Calum Scott.
Sentimentul de libertate maximă
Despre viaţa şi creaţia ceramistei Marta Jakobovits, cei prezenţi în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor au aflat detalii peintr-un dialog purtat de artistă cu omul de televiziune şi marketing Oana Mudura.
Marta Jakobovits a absolvit Academia de Arte Vizuale din Cluj și și-a luat doctoratul în Arte Liberale la Universitatea de Arte și Design din Budapesta. Este artist independent şi susţine prelegeri despre ceramică la universităţi, fiind şi membru în mai multe organizații profesionale din ţară şi din străinătate. A câştigat numeroase premi şi distincţii naţionale şi internaţionale. Lucările sale au fost expuse în Franţa, Italia, Olanda, Canada, Finlanda. Danemarca, Marea Britanie, Polonia, Croaiţia, Iran, Japonia. Piesela sale da artă fac parte din expoziţii permanente ale unor muzee din România – inclusiv la Muzeul Ţării Crişurilor, din Ungaria şi Slovacia.
„Ceramica e un teritoriu magic, e ceva incredibil ce înseamnă ceramica în cultura universală”, spune Marta Jakobovits, care mărturiseşte că a avut un an foarte încărcat cu multe expoziţii, prelegeri şi workshopuri în mai multe ţări, dar la cei aproape 80 de ani îşi doreşte să fie în continuare utilă.
Artista a copilărit în satul Santău.
„Cine a copilărit într-un sătuc cunoaşte sentimentul acela de libertate maximă, de miracole din jurul tău pe care doar în mijlocul naturii poţi să le experimentezi. Eu zic că am avut o copilărie extraordinar de frumoasă, să descopăr copacii, pietrele, pârâul mic din capătul grădinii. Libertatea şi bogăţia de impresii pe care le primeşti într-un sat e cu totul altceva. Se recunoalte această sensibilitate de a recepta prin senzaţii tactile, olfactive, auditive, vizuale. Prin simţurile noastre noi adunăm foarte multe informaţii, câteodată mult mai preţioase decât cele conceptuale, care te formează altfel, te sensibilizează altfel. Este foarte important, mai ales în zilele noastre, de a sensibiliza tinerele generaţii în această direcţie pentru că are şi un rol terapeutic. Le cultivă şi le îmbogăţeşte sufletul cu lumea spirituală şi poţi să le dea chiar un sens”.
Marta Jakobovits a primit sămânţa făuritorului de artă de la mama sa, absolventă a Școlii de Pictură de la Baia Mare, un pictoriţă care promitea dar care a fost nevoită să renunţe la talentul ei pentru a-şi creşte copiii. Chiar dacă nu aprecia arta ceramică, de la tatăl său, preot reformat cu doctorat obţinut în Elveţia, a moştenit seriozitatea.
„În ceramică, fiecare fază este deosebit de importantă. Pentru mine a fost o descoperire, mergând prin diferite ţări, dar şi aici, în Moldova, să simt imediat o legătură sufletească spirituală fără să vorbeşti. E foarte ciudat, alt limbaj, un limbaj dincolo de cuvinte”, spune artista, care mărturiseşte că o influenţă importantă asupra sa au avut-o profesorii săi Ana Lupaş – personalitatea importantă a artei contemporane româneşti şi Spătaru Mircea, perioada de studiu în Cluj fiind pentru ea „o perioadă deosebit de fecundă”, adăugând că e deosebit de important cu cine te întâlneşti în perioada ta de formare.
Drumuri miraculoase
Artista mărtusieşte că se inspiră din formele, culorile şi texturile naturii, modelând instinctiv. „Las materialul să se desfăşoare… Am învăţat foarte mult de la natură, pentru că în jurul nostru sunt atâtea minuni! M-au fascinat mai ales pietrele, pentru că au o tensiune interioară şi am început să fac pietrele mele din ceramică şi să mă identific cu forma care să aibă caracter, personalitate. Am făcut familii de forme, unde e un dialog ca într-o familie”, spune Marta Jakobovits. „Am descoperit că lutul, porţelanul, materialele ceramice au o vrajă specială care deschid nişte drumuri miraculoase. Nu ştiu unde duc, dar mă atrag!”.
Ultimul moment muzical a fost oferit cu sensibilitate de către tenorul orădean Nicolae Bejan. Printre cei prezenţi în sală s-au numărat viceprimarul Antonia Nica şi preşedinta Uniunii Artiştilor Plastici – Filiala Oradea, Vioara Bara. Seara aniversară s-a încheiat cu preparatele pregătite de Restaurantului Via29, vinul rafinat ale Cramei Corbuț precum și cu cocktailurile inedite ale COA-Cocktail of artisans. Partenerul principal al acestei ediții a fost Muzeul Țării Crișurilor- Complex Muzeal.
Citiți principiile noastre de moderare aici!