Tineri artişti orădeni vă invită la o seară de artă cu o selecție de animații și scurtmetraje în Parcul Libertăţii. Prima ediţie a evenimentului intitulat Arteleleu va avea loc joi, 18 august, de la ora 19 şi este organizat de Silhiatara şi Drink and Draw Oradea, prin Fundaţia Comunitară Oradea.
Începând cu ora 19:00 sunteţi invitaţi la Ateliere de creaţie şi arte comunitare. Veţi putea experimenta cu Vanessa tehnica colajului de modă. Vanessa Ursu este absolventă a Facultății de Arte – Design Vestimentar a Universității Oradea, promoția 2021. Anul trecut și-a prezentat colecția la Festivalul Industriilor Creative Kasta Morelly Fashion Week din Iași.
Puteţi participa şi la Drink and Draw: Atelier de desen cu Patricia Alexa, studentă la pictură la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca iar Andrei vă invită la Horitoriu, cercul de tobe în care veţi putea învăţa ritmuri noi, sau le veţi putea exersa pe cele pe care le ştiţi deja, creând momente frumoase, legând prietenii. Andrei C. Cozma este doctor în muzicologie, profesor, compozitor și promotor al muzicii, autorul cărții „Texturalismul sau sintonia muzicii din cea de-a doua jumătate a secolului XX” publicată de Editura Muzicală în 2019.
[eadvert]
Proiecţii
De la ora 21:30, Dafina se va ocupa de proiecția de animații și scurtmetraje realizate de artişti din Oradea, Cluj-Napoca, Curtea de Argeş, Breaza, Bucureşti, Sîngerei (Republica Moldova).
La Arteleleu veţi putea vedea: „Oprește-te! Termină! Încetează!” (5 min) de Eugen Munteanu, „Contrary Timelines” (2 min) de Tiberiu Fekete, „Spotlight” (5 min) de Vanesa Andor, „Escape” (3 min) de Cristina Dan, „Egress” (4 min) de Ana Bob, „Lost” (3 min) de Dafina Bușu, „Cu unul în plus” (15 min) de Valeriu Andriuță şi „Random chocolate facts about us” (11 min) de Miruna Minculescu.
Eugen Munteanu este student la U.N.A.T.C. Bucureşti, animaţiile sale fiind acceptate în diverse festivaluri din ţară. Conf. univ. dr Tiberiu Fekete este profesor la Facultatea de Arte din Oradea, Departamentul Arte Vizuale şi prezintă scurtmetrajul „Contrary Timelines”.
Absolventă a Facultății de Arte Oradea, Master Arte Plastice – Multimedia, Vanesa Andor prezintă „Spotlight”, care este proiectul ei de disertație, avându-l ca şi coordonator pe conf. univ. dr. Fekete Tiberiu. „Spotlight” a fost premiat în cadrul Venice International Film Festival/ Venice International Cinematographic Art Exhibition, premiile Young & Short Awards, obţinând primul loc în două categorii: Best Female Talent şi Audience Award.
Cristina Dan a absolvit Facultatea de Arte din Oradea şi este ilustrator de carte dar este pasionată şi de animaţie. Ana Bob a absolvit grafica la Liceul de Artă din Oradea şi şi-a continuat studiile la Academia de Arte Minerva din Groningen şi la Academia de Film din Philadelphia. Şi-a făcut rezidenţa la Teatrul Naţional din Groningen iar din toamnă va fi masterand la Accademia di Belle Arti din Roma.
Dafina Bușu este absolventă a Facultăţii de Arte Vizuale Oradea, Secția Grafică, Licență, şi la aceeaşi facultate Secția Arte Plastice și Multimedia, Master. A urmat cursuri Erasmus în Polonia, la Universitatea din Rzeszów, Secția Grafică, în Portugalia, la Universitatea Beira Interior din Covilha, Secția Multimedia, şi în Turcia, la Istanbul Aydin University, Secția Animație. Animaţia „Lost” a primit anul acesta la Festivalul „Filmul de Piatra” de la Piatra Neamţ menţiune specială pentru felul în care a construit universul vizual şi muzical.
Valeriu Andriuță este regizor, actor și scenarist român. În 2016, Valeriu s-a angajat în proiectul său de regie, o trilogie de scurtmetraje inspirate din Moldova, locul său natal. Debutul său în regie a fost Chers Amis în 2017, un scurtmetraj selectat pentru un număr mare de festivaluri. A câștigat numeroase premii, inclusiv Premiul Gopo și Premiul ADAMI Media. Cu scurtmetrajul „Cu unul în plus” pe care îl veţi vedea în Parcul Libertăţii a fost selecționat în competiția internațională a Festivalului Huesca din Spania dar şi la Festivalul Indie al Producătorilor Independenţi.
Miruna Minculescu, după o licenţă în Ştiinte Politice la Universitatea Naţională de Studii Politice şi Administraţie Publică în 2010, şi-a deschis propria agenţie de fotografie, lucrând ca fotograf de modă şi comercial. În 2016 s-a înscris la Regie de Film la UNATC, unde, în timpul programului de licenţă a regizat mai multe scurtmetraje. Anul acesta a câştigat la Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc pentru „Fragmentări”. Scurtmetrajul „Random chocolate facts about us” a fost nominalizat anul trecut la Premiile GOPO.
Arteleleu este la prima ediţie dar organizatorii îşi doresc să obişnuiască orădenii cu acest eveniment care le va aduce pe viitor alte ateliere şi alte proiecţii interesante.
FOTO: silhiatara/Denisa Ştefan
Citiți principiile noastre de moderare aici!