În ultimii ani oamenii au început să îşi îndrepte atenţia spre alte materiale de construcţii decât cele clasice, cum ar fi betonul sau cărămida, lemnul urcând în topul preferinţelor. Într-o lume în care noile tehnologii se dezvoltă galopant, tot mai mulţi vor să evadeze să se întoarcă spre natură iar casele din lemn reprezintă o alternativă viabilă şi mult mai puţin costisitoare. Lucru acesta pare a-l fi înţeles tot mai mulţi bihoreni care preferă să-şi constuiască case din acest matrial, fapt îmbucurător pentru puţinii meşteri care se ocupă cu construirea acestor case.
Meşteşug
Gavril Roba din localitatea Livada de Bihor este unul dintre oamenii care de când se ştie a lucrat cu lemul. „Am început cu comerţul cu lemn dar ulterior m-am reprofilat şi am început să construiesc pavilioane şi filigorii. Tot timpul mi-au plăcut casele din lemn şi astfel, de pe internet am învăţat cum se construiesc aceste case. Prima casă am făcut-o fiicei mele iar apoi am început să avem şi alte comenzi”, spune meşterul bihorean.
Casele din buşteni prelucraţi manual sunt concepute pe principiul zidăriei autoportante. Pereţii sunt alcătuiţi din buşteni suprapuşi care se articulează printr-o îmbinare specială cunoscută sub numele de „chertare de tip scandinav”. Îmbinarea etanşă a buştenilor este asigurată şi de un strat de vată minerală. Planşeele se realizează din buşteni fasonaţi, întăriţi de lambriuri către plafon şi de grindaj şi duşumele către pardoseală. Între straturile astfel formate de lambriuri şi duşumele se va monta vata minerală pentru creşterea izolaţiei fonice şi termice dintre nivelele construcţiei. Casele din lemn masiv rotund se acoperă cu şarpante clasice, iar căpriorii se pot realiza şi din lemn rotund secţionat pe jumătate şi pot fi vizibili în cazul mansardelor sau a spaţiilor lăsate deschise până la coama casei.
Avantajele caselor din lemn
Casele din lemn masiv sunt deosebit de rezistente ca structură, deşi nu au piese metalice sau de altă natură pentru fixarea elementelor. Acestea sunt foarte rezistente la cutremure, având o elasticitate superioară care nu permite apariţia fisurilor în pereţi. Aceştia amortizează vibraţiile şi absorb undele seismice. Pereţii unei case din lemn oferă un grad mare de izolare termică. Lemnul peretelui ia practic toate temperaturile, de la temperatura de confort de la interior la cea exterioară chiar pe o vreme deosebit de rece. Peretele va fi cald la interior şi rece la exterior. Conform specialiştilor, lemnul masiv de răşinoase sau conifere este foarte rezistent şi oferă un grad de izolaţie de şase ori mai mare decât cărămida şi de 15 ori mai mare decât betonul.
Într-o casă de lemn, igrasia nu va fi o problemă, deoarece pereţii „respiră”, aceştia au capacitatea de a absorbi şi reţine umezeala excesivă din aer.
„Un alt mare avantaj al caselor din lemn îl reprezintă faptul că acestea nu necesită finisaje şi acoperiri la exterior şi nici la interior. Preţul unei astfel de case este variabil în funcţie de grosimea pereţilor, gradul de complexitate a proiectului şi de suprafaţa construită. Un preţ orientativ ar fi 100 – 150 euro/ mp. În acest preţ este inclus transportul şi montarea efectivă a casei”, ne-a spus Gavril Roba.
Citiți principiile noastre de moderare aici!