Iubitorii artei naive au ocazia de a se întâlni cu aceasta. Festivalul de artă naivă, ediţia a II-a, Oradea 2015, se desfăşoară în perioada 16 octombrie – 1 noiembrie 2015 la Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea (Palatul Baroc).
Vernisajul expoziţiei a avut loc, vineri, 16 octombrie, în prezenţa artiştilor care expun şi a unui public numeros. „Având în vedere tradiţia acestui fenomen artistic în România, este de la sine înţeles că organizarea unei expoziţii naţionale de artă naivă se justifică”, a declarat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Ţării Crişurilor. Mircea Stroe, preşedintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, sufletul acestei expoziţii, cel care s-a zbătut cel mai mult pentru ca ea să poată avea loc, a declarat că „oraşul nostru are nevoie de cultură şi artă, nu numai de parcări. Ţine de noi să oferim orădenilor aceste lucruri frumoase. Am reuşit să facem acest festival cu oameni dedicaţi”. După vernisajul expoziţiei a avut loc un spectacol de teatru nescris.
Faţă de ediţia precedentă, Festivalul Naţional de Artă Naivă de la Oradea şi-a extins activităţile. Pentru anul viitor „naivii” au planuri de dezvoltare şi diversificare în direcţia unor posibile „atracţii” culturale. După expunerea în premieră a unor tehnici noi în arta naivă – gravura şi pictura pe sticlă – în 2016 organizatorii vor încerca atragerea de artişti tapiseri sau alte tehnici inedite.
Tehnici
Deşi pictura este cea mai răspândită formă de manifestare a artei naive, există şi alte tehnici, mai rar întâlnite, cum este sculptura naivă.Cei mai de seamă reprezentanţi ai acestei tehnici sunt Gheorghe Ciobanu şi Costel Tănase. Gheorghe Ciobanu, prin concentrarea asupra detaliului, vrea să arate „perfecţiunea lucrului lui Dumnezeu, frumuseaţea şi poezia creaţiei sale”. Costel Tănase este de părere că „lemnul este mai greu de descifrat decât culorile, este un material mai ermetic. Uneori îţi trebuie zile sau săptămâni în şir până să descifrezi ce se ascunde în fibrele unuio trunchi de copac”.
Cel mai tânăr artist naiv care expune la Oradea este un orădean. Radu Murg are doar 17 ani şi pictează pe sticlă. Acesta redă „lucruri văzute prin fotografiile vechi ale bunicilor mei, mai ales peisaje şi pastorale bucolice”.
În ziua vernisajului expoziţiei Palatul Baroc a fost luat cu asalt de sute de elevi. Probabil, unii dintre ei s-au bucurat că au scăpat de ore, dar, mulţi dintre ei, curioşi din fire, au fost atraşi, într-adevăr de lucrările expuse.
Festivalul naţional de Artă Naivă este organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor, Fundaţia Comunitară Oradea, Revista Familia şi Rurbanizator.
Citiți principiile noastre de moderare aici!