Expoziţia de artă naivă a „ţăranului”, cum îi place să-şi spună, Gheorghe Ciobanu, aduce culori foarte vii, tehnici şi subiecte permise numai acestui gen de artă. Gheorghe Ciobanu este cunoscut publicului orădean de la prima ediţie a Festivalului Naţional de Artă Naivă, desfăşurată anul trecut la Oradea. 20% din suma rezultată din vânzarea tablourilor va fi donată pentru proiecte caritabile, persoane sau copii cu dificultăţi financiare, activităţi sportive sau culturale.
„Lăsaţi la o parte problemele şi îngrijorările. Priviţi în jur şi vedeţi câtă frumuseţe ne-a dat bunul Dumnezeu. Haideţi cu mine, să hălăduim de capul nostru prin vii, pe dealuri şi livezi. Ne vom sătura şi ne vom bucura împreună”. Este ceea ce ne transmite Gheorghe Ciobanu, ţăran din comuna Bălţaţi, prin creaţiile sale pline de culoare şi umor. Expoziţia „Un naiv… la înălţime”, vernisată într-un spaţiu neconvenţional devenit de ceva vreme gazdă bună pentru arta de toate facturile, a atras atenţia specialiştilor fenomenului artei naive şi a pasionaţilor.
Gheorghe Ciobanu, un artist oniric, pune pe pânză adevărate proiecţii fantastice inspirate din ritualurile şi realităţile satului românesc. De fapt, Gheorghe Ciobanu a rămas un ţăran curat şi luminat, cum îi place să spună, un ţăran care cultivă pământul, merge la biserică, iar în timpul liber pictează şi sculptează. E mândru de originile sale şi nu scapă nici un prilej să amintească tuturor că originile vieţii împăcate, ba chiar originile întregului univers sunt „la ţară”.
„Sursele inspiraţiei rurale s-au schimbat foarte mult, iar eu le reconstruiesc. Eu pictez din lumea în care carele cu boi şi coptul pâinii erau o obişnuinţă. Am observat că spaţiul sugerat de un ţăran ca mine place intelectualului fin de la oraş, cu cât este mai educat cu atât arta naivă îi place mai mult. Sursa mea cea mai mare de inspiraţie este însă munca. Munca la ţară este fantastică, de acolo vine toată cultura noastră!”, spune Gheorghe Ciobanu.
Expoziţia, în organizarea Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor şi a Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, va sta pe simezele Turnului Primăriei din 16 iulie până în 15 august, putând fi vizitată zilnic între orele 12:30 – 18:30. O parte a fondurilor rezultate din vânzarea lucrărilor, mai precis 20%, vor fi donate pentru proiecte caritabile, persoane sau copii cu dificultăţi financiare, activităţi sportive sau culturale.
Asociaţia Artiştilor Naivi din România este o organizaţie profesională unică în România, dedicată exclusiv artei naive şi având serioase iniţiative de proiecte culturale. Asociaţia Artiştilor Naivi din România are sediul în Bihor, iar expoziţia găzduită de Turnul Primăriei Oradea face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!