Joi, 1 decembrie, în cadrul celei de-a 17-a sesiuni a Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial care se desfășoară la Rabat, Maroc, a fost adoptată decizia privind înscrierea elementului „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România și Republica Moldova” pe Lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității, anunță Ministerul Culturii.
Dosarul UNESCO „Arta cămășii cu altiță – element de identitate culturală în România si Republica Moldova” a fost finalizatlLa sfârșitul lunii martie de către Ministerul Culturii din România și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova.
„În trecut, cămaşa cu altiţă transmitea informații despre: priceperea și talentul femeii care lucrează, starea materială și poziția socială a purtătoarei, statutul civil și vârsta, statutul ceremonial (cămașă de mireasă, cămașă de soacră, cămașă de doliu, cămașă de deochi ș.a.). Astăzi, are mai ales valoare estetică, identitară, culturală. Prestigiul social şi cultural de care s-au bucurat în comunităţile tradiţionale cămășile cu altiță le asigură şi astăzi un statut special, beneficiind de o atenţie deosebită în toate mediile: familie, şcoală, învăţământ vocaţional şi universitar. În ultimele decenii, în România au fost iniţiate acţiuni de revigorare a competențelor de confecționare a cămășii cu altiță. (…) Indiferent de mediul în care sunt lucrate, rural sau urban, cămășile cu altiță menţin activă memoria socială contribuind la promovarea patrimoniului cultural imaterial”, arată Ministerul Culturii.
În urma deciziei Comitetului Interguvernamental al UNESCO pentru salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, instituțiile culturale din cele două țări au datoria de a continua să încurajeze efortul comunităților și al creatorilor de a păstra și promova elementele de patrimoniu cultural imaterial.
Miercuri, 30 decembrie, a fost vernisată în Rabat de către curatorul şi colecţionarul Iulia Gorneanu expoziţia „Caftanul marocan întâlneşte ia românească”. În cadrul expoziţiei a fost expusă şi o ie din Biharia.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!