Deblocarea temporară a proceselor se datorează Parlamentului, care a înfiinţat o Comisie specială pentru Justiţie. Un motiv neoficial ar fi şi presiunea dinspre mediul de afaceri, unele voci catalogând protestul robelor ca ilegal şi ca „boicot al economiei naţionale”.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie precum şi o serie de curţi de apel şi tribunale din ţară şi-au suspendat ieri, până pe 31 octombrie, protestele privind Legea unică şi amânarea unor sporuri. Însă destul instanţe, printre care şi Judecătoria Oradea, au decis să continuie protestul sub forma refuzului desemnării judecătorilor în birourile electorale.
Ca motivaţie a suspendării protestului declanşat la 1 septembrie, Adunarea Generală a Judecătoriei Oradea a ţinut cont că, la propunerea Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR) şi a Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătoriilor (RNAGJ), s-a înfiinţat o Comisie parlamentară specială pentru analiza crizei intervenite în funcţionarea justiţiei. Comisia începe azi să lucreze pentru:
a) analizarea situaţiei grave din Justiţie care a dus la blocarea acesteia;
b) identificarea cauzelor crizei din justiţie, precum şi a măsurilor de rezolvare;
c) analizarea legislaţei din domeniul justiţiei pentru identificarea de inadvertenţe, omisiuni, imperfecţiuni;
d) examinarea actualului statut al magistraţilor, pentru a stabili dacă este suficient pentru a le asigura condiţii normale de exercitare a atribuţiilor şi responsabilităţilor acestora;
e) stabilirea oportunităţii Pactului Naţional pentru Justiţie pe baza principiilor propuse de AMR, UNJR şi RNAGJ, însuşite de reprezentanţii puterii judiciare şi a celei legislative.
„Semnarea textului pentru Pactul Naţional pentru Justiţie a fost refuzată de către premier şi ministrul Justiţiei cât timp instanţele sunt în protest. Adunarea Generală a Judecătoriei Oradea consideră demersurile de mai sus ca minime pentru soluţionarea crizei din Justiţie şi remarcă refuzul constant al Puterii Executive de dialog cu magistraţii, ceea ce arată importanţa redusă acordată de Guvern puterii judecătoreşti.”, transmite vicepreşedintele Judecătoriei Oradea, Cristi Dănileţ, care este şi iniţiator al RNAGJ.
Termen: 16 noiembrie
AG a Judecătoriei Oradea va reevalua situaţia pe 16 noiembrie, continuând până atunci să solicite demiterea ministrului Justiţiei, semnarea Pactului şi de către guvern şi respectarea hotărârilor judecătoreşti executorii (îndeosebi privind salarizarea judecătorilor – n.r.).
Ca şi motivaţie legală a protestului catalogat de unii oficiali ca „grevă”, AG a Judecătoriei Oradea mai susţine că „Judecătorii sunt împuterniciţi să îşi autoadministreze activitatea de judecată, prin respectarea programului de lucru inclusiv în ziua de sedinţă şi fixarea unor termene care să evite supraîncarcarea cu dosare, în vederea asigurării unul act de justiţie de calitate”.
Cristian Horgos
Citiți principiile noastre de moderare aici!