Uniunea Salvaţi România (USR) are doar 27 de membri în Bihor, iar organizaţiile locale din judeţ lipsesc, însă preşedintele filialei, Alexandru Flora, este optimist. Flora: „Avem grupuri de iniţiativă în mai multe oraşe, foarte ocupaţi cu strângerea de semnături, am ieşit în stradă, suntem puţini şi le-am făcut singuri pe toate. Am primit foarte multe mesaje din judeţ că ar fi oameni interesaţi, pe care urmează să îi contactăm, pentru concretizarea unor filiale locale. Poate acum, poate peste câteva săptămâni”.
Partidul se declară a fi unul anti-sistem, anticorupţie, ce militează pentru transparenţă, debirocratizarea şi depolitizare a aparatului public. Şi îl susţine pe premierul Dacian Cioloş, în continuare. Notarul Silviu Dehelean, avocatul Cristian Rusu, Nadia Pal şi Alexandru Flora sunt candidaţii USR pe care Nicuşor Dan & Clotilde Armand îi propun bihorenilor pentru Parlament.
Problema „desantului franco-german”
Sosită la Oradea, Clotilde Armand – cea care în iunie a fost foarte aproape să devină primarul Sectorului 1 Bucureşti – declară că România are nevoie de joburi mai bine plătite. „Joburile plătite bine sunt rare, dar şi din cauză că oamenii nu produc. Economia low-cost este încă prea importantă în România, în comparaţie cu ce ne-am dori. Economia IT este de 6 – 7%. Dacia singură face 3% din PIB – dar nu este destul. Este nevoie de medici buni, ceea ce avem, deoarece tot mai mulţi străini vin în România să se trateze pentru ochi şi dinţi. Ţările europene au nevoie de o Românie puternică, am consuma mai mult, am fi un partener foarte bun. Azi, România este una dintre ţările europene cele mai pro-UE”, afirmă Armand.
Franţuzoaica stabilită în România s-a arătat contrariată de declaraţiile vicepreşedintelui PER, senatorul Cristian Bodea, care, într-un interviu oferit redactorului JB&BIHON, vorba despre pericolul „preluării ostile” a României de către „un desant franco-german”. Bodea a dat-o exemplu pe Clotilde Armand drept un exponent al acestei „preluări ostile” politico-economice a României, de către franco-germani. USR-işti văd, însă, PER-ul ca „o mişcare undercover a PSD” (Flora).
Clotilde Armand susţine că tocmai partidele care au fost la Putere în România până acum au servit intereselor străinilor. „Partidele care îi ajută pe străini sunt acestea care au fost la Putere de 26 de ani – PSD, USL, PNL, PER (!?) – ei lucrează pentru străini şi împotriva interesului României. Noi vrem să îi atragem din nou în ţară pe cei plecaţi, noi suntem pro-România. Să nu inversăm lucrurile”. De altfel, PER a şi depus o contestaţie privind candidaturi USR la Parlament, astfel încât „Nicuşorii” USR afirmă, glumind, că primul lor obiectiv în aceste alegeri este să poată candida, efectiv! Totuşi, ţinta electorală anunţată de USR este 10%, iar la Oradea sunt încrezători că o pot depăşi.
Armand, madame ministru?
Despre posibilele alianţe post-electorale, Silviu Dehelean – candidatul USR local la Camera Deputaţilor – afirmă că „nu vom face alianţă, nici înainte, nici după. Vom susţine un proiect, nu ne dorim funcţii. Chiar dacă vom susţine împreună cu PNL un guvern, nu înseamnă că facem alianţă”.
În schimb, Clotilde Armand refuză să afirme dacă va accepta sau nu o funcţie ministerială, dacă i se va oferi post-electoral. „Nu ne ducem acolo ca să negociem. Noi ne uităm, vom fi foarte atenţi ca acest guvern să fie cu oameni competenţi, să facă o muncă cinstită, conform valorilor noastre. Când vrei o funcţie, eşti pe picior de negociere şi compromisuri. Se poate să acceptăm poziţii de miniştri, dar să fim gata să le abandonăm”, previne Armand, grijulie să nu pară degrabă căutătoare de funcţii înalte în Stat.
USR, taxele şi creditele CHF
USR se uită circumspect spre cele 102 de taxe nefiscale eliminate la iniţiativa PSD şi la legea conversiei creditelor CHF. Armand: „Sunt taxe implementate de PSD anii trecuţi şi dintr-o dată nu le mai vrea. Sunt aberaţii care de foarte mult timp trebuiau scoase, pentru că un om care stă la coadă e mai puţin periculos decât un om care stă la USR şi gândeşte”. Avocatul Rusu le cataloghează drept „pomeni electorale, care sunt scoase acum şi vor fi reintroduse la o lună după alegeri. Taxa radio/TV a fost scoasă populist şi va fi din nou reintrodusă”, afirmă avocatul care a câştigat în instanţă pentru firme procesul intentat pentru a scăpa de plata taxei radio/TV.
Unisex sau tradiţional?
Clotilde Armand recunoaşte că subiectul căsătoriei tradiţionale sau „unisex” nu este unul uşor. Clotilde Armand: „Sunt şi pro şi contra, nu am o părere bine conturată. Trebuie să ne informăm mai bine”. În schimb, USR nu vrea să audă despre un referendum constituţional despre natura căsătoriei, în paralel cu alegerile parlamentare. „Nu este o temă pentru noi. Suntem un partid extrem de democrat, pentru subiectele de societate vrem să facem cum doreşte societatea. Această temă nu are cum să fie amestecată cu alegerile care vin acum. Ne place ideea de a consulta populaţia şi de organiza referendum, dar nu acum, o dată cu alegerile. Problema nr. 1 în România nu este aceasta, partea de familie. Trebuie ca românii să fie consultaţi, USR nu se va poziţiona fără o consultare imensă a populaţiei”, s-a exprimat Armand, consilier local în Bucureşti.
Citiți principiile noastre de moderare aici!