„Din păcate, Padişul este foarte prost gestionat şi aici mă refer şi la cel care are contractul cu Ministerul, adică RNP, şi la administraţia Parcului Natural, entitate sub Romsilva. Romsilva este sub Direcţia Păduri, Direcţia e parte a Ministerului. E un lanţ deficitar al mecanismului administrativ, e destul de greu să intervii în actul de management. Nu e imposibil dar e dificil. Vom găsi căile să-i conştientizăm şi pe ei”, a spus secretarul de stat.
Acesta a recunoscut un fapt imputabil Guvernului – că sistemul de management al deşeurilor în România este deficitar, „suntem la 5% din ţintă, ceea ce spune mult şi la nivelul parcurilor”. „Nu avem încă o viziune asupra acestui fenomen. Chiar dacă spun declarativ că ne asumăm această lipsă, ea nu a fost o prioritate pentru noi în acest mandat de 12 luni. Problema majoră au fost planul de management a ariilor protejate. Soluţia e foarte simplă: Judeţ, plus primăriile, plus parc să creeze sistemul de colectare. Nu e ceva păgubos ci poate aduce beneficii celor care-l dezvoltă”, apreciază secretarul de stat, care crede că administratorii trebuie să gândească mecanisme de eco-bisiness, să nu ia administrarea ca pe o veşnică aşteptare cu mâna întinsă la stat după subvenţii – „cred că încă se gândeşte aşa, ca şi cum ţi-ai lua un copil ca să primeşti prima de 500 de lei. Nu-ţi iei copilul pentru bani ci pentru că vrei să ai o responsabilitate faţă de cineva sau ceva”.
Acesta a mai punctat şi faptul că „avem o suferinţă medievală” – la fiecare început de mandat politic, cel nou vine la CJ ca pe moşia lui şi nu-şi mai asumă un plan de dezvoltare care ar trebui să fie o linie de ghidaj pe termen mediu sau lung.
Eco-turism
Nu e o supriză că Lascu susţine pentru Bihor o dezvoltare bazată pe eco-turism şi nu pe turismul într-o devălmăşie cu de toate pentru toţi. Spune că recent a vizitat o zonă de ecoturism din Iran, unde a ajuns cu un zbor dedicat, pe ruta Viena-Shiraz. A aruncat Consiliului Judeţean provocarea de a egala oferta iraniană:
„Aş vrea să văd când face Bihorul o linie aeriană pentru ecoturism, Viena – Oradea. Cursa de Barcelona – Oradea e foarte bună, mai trimit românii bani acasă, dar nu spaniolii sunt cei mai mari consumatori de ecoturism. Cei mai mari consumatori de ecoturism sunt germanicii – austriecii, nemţii. Certificăm Pădurea Craiului, Codru Moma şi Apusenii pentru ecoturism şi hai să aducem turişti pe linie aeriană. Avem un Centru de turism în Oradea, cu mulţi oameni, e multă energie şi e păcat să nu se regăsească şi-n piaţă… altfel e cooperativă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!