Municipiul Oradea are șansa să desemneze o arie protejată urbană, parte a unei rețele naționale dedicate, alături de orașe ca București, Brașov, Cluj-Napoca sau Iași. Pentru această inițiativă s-au unit mai multe ONG-uri de mediu din oraș, Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor, ECOTOP Oradea, Asociația Pescarilor Sportivi Aqua Crisius, într-o singură echipă. În prezent organizațiile fac o serie de evaluări de biodiversitate pentru a realiza o propunere de limite pentru aria protejată, de-a lungul Crișului Repede. În acest demers vor fi implicate atât Primăria Municipiului Oradea cât și Administrația Bazinală de Apă Crișuri.
[eadvert]
Ideea dezvoltării unei arii protejate urbane s-a născut de multă vreme în Oradea. Malurile cu luncă seminaturală ale Crișului Repede au atras locuitorii, atât pentru activități de recreere, cât și pentru diverse întâlniri, expoziții sau seminarii în natură. ONG-urile de mediu din oraș și-au concentrat mult mai atent energiile spre a păstra această luncă naturală începând cu anul 2006, când aici se întrevedeau la orizont proiecte de betonare masivă. Atunci s-a și născut mișcarea de protecție și promovare a zonei de luncă din oraș.
„Este important ca malurile Crișului Repede să rămână cât mai naturale, deoarece aici se întâlnesc zeci de specii de păsări precum: lebede, corcodei, stârci, egrete, pescărei albaștri și multe altele. De asemenea un mamifer protejat, vidra, conviețuiește foarte bine cu orădenii chiar în centrul orașului”, a spus Andrei Acs, reprezentantul CAPDD Bihor.
Rețea națională
Rețeaua pentru Natură Urbană este un proiect derulat de Asociația Parcul Natural Văcărești, în parteneriat cu alte organizații de mediu, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund – România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia, prin Granturile SEE 2014-2021.
„Ne-am propus ca în următorii doi ani, alături de organizațiile partenere, să mobilizăm comunitățile urbane pentru a identifica, documenta, cartografia și promova 10 arii naturale în marile orașe ale țării. Rețeaua Națională a Ariilor Naturale Urbane este un proiect pentru oameni și natură, construit în jurul nevoii de implicare și mobilizare civică, pentru a îmbunătăți calitatea vieții în orașe prin protejarea și conservarea biodiversității urbane”, a spus la conferința de presă, care a avut loc chiar pe maul Crișului Repede, Florin Stoican, reprezentantul Asociației Parcul Natural Văcărești.
Exemple de arii naturale urbane există peste tot în Europa și în lume.
„Alături de parteneri, urmărim ca, la finalul proiectului, România să aibă o rețea națională de arii naturale urbane care să continue să crească organic, prin implicarea activă a cetățenilor săi urbani. Aceștia au devenit mai conștienți de puterea pe care o au împreună, de a contribui consistent la îmbunătățirea vieții în orașele pe care le locuiesc”, au concluzionat organizatorii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!