Filarmonica de Stat Oradea prezintă publicului meloman un concert vocal-simfonic. Joi, 19 octombrie, de la ora 19.00 în sala de concerte „Enescu – Bartók” vor fi prezentate mai multe arii din opere, ce vor purta ascultătorii în diferite perioade stilistice. Cei patru soliști invitați au ales un repertoriu care să cucerească publicul orădean, fiind compus din lucrări celebre ale repertoriului de operă. Dirijorul Cristian Spătaru se va afla la pupitru, iar pe scena Filarmonicii de Stat Oradea vor urca, soprana Ancuța Măslină – Pop, mezzosoprana Aura Twarowska, tenorul Andrei Cristian Daranyi și baritonul George Proca.
[eadvert]
Lucrările din concertul orădean fac parte preponderent din repertoriul italian, din creația compozitorilor Giuseppe Verdi, Gioachino Rossini, Giacomo Puccini, Francesco Cilea, Alfredo Catalani și Umberto Giordano. Chiar și Wolfgang Amadeus Mozart, în ciuda faptului că a fost un compozitor austriac, a scris multe dintre operele sale în limba italiană și nu întâmplător, cele mai reprezentative lucrări ale sale din acest gen sunt în limba italiană, precum opera „Così fan tutte”. Opera franceză și germană au fost cele care s-au aflat într-o concurență permanentă cu opera italiană, iar din creația franceză cel mai important reprezentant a fost Georges Bizet, în special cu opera sa, „Carmen”.
În programul concertului figurează lucrările: Rossini – Overture L’italiana in Algeri, G. Rossini – L’italiana in Algeri – Cruda sorte, W. A. Mozart – Cosi fan tutte, Come scoglio, G.Verdi – Aida, Celeste Aida, G. Verdi – Don Carlo, O Carlo ascolta, G. Verdi – Il Trovatore – Stride la vampa, G. Verdi – Un ballo in maschera, Morro, ma prima in grazia, G. Verdi – Un ballo in maschera, Eri tu, G. Bizet – Carmen, La fleur que tu m’avais jetée, G. Bizet – Carmen, Habanera, G. Bizet – Carmen, Les Toreadors, A. Catalani – La Wally – Ne andro lontana, Fr. Cilea – Adriana Lecouvreur – Acerba voluttà, G.Puccini – Tosca, É lucevan le stelle, U. Giordano – Andrea Chénier – Nemico della Patria, G. Puccini – Tosca, Vissi d’arte, G.Puccini – Turandot, Nessun dorma.
Aura Twarowska a urmat Facultatea de Muzică din Timișoara, studiind cu profesoara Ana-Stan-Slusar, perfecționându-se ulterior la Universitatea de Muzică din București cu profesoara Georgeta Stoleriu. În anul 2007 a devenit solistă la Opera de Stat din Viena, unde a avut ocazia să colaboreze cu dirijori iluștri, precum Zubin Mehta sau Seiji Ozawa, precum și cu soliști de renume internațional : Anna Netrebko, Kiri Te Kanawa, Dmitri Hvorostovski, Roberto Alagna sau José Cura. Aura Twarowska este o prezență permanentă pe scenele din România la Cluj-Napoca, București sau Timișoara, precum și pe scenele internaționale.
Soprana Ancuța Pop – Măslină a studiat canto și pian la Liceul de Arte din Oradea, sub îndrumarea profesoarei Pop Eleonora. Absolventă a Facultății de Muzică din cadrul Universității din Oradea unde a studiat arta cântului cu maestrul Ion Țibrea și soprana Lavinia Cherecheș din 2001, soprana a desfășurat o bogată activitate artistică și pedagogică în țară și străinătate.
Tenorul Andrei Daranyi și-a descoperit vocația la vârsta de 26 de ani. Fiind angajat la o companie multinațională și coordonând un departament de logistică, tenorul a preferat calea muzicii. A absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara și a fost implicat într-o serie de proiecte artistice.
Baritonul George Proca a fost admis la Universitatea de Muzică din București, precum și la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iași, având ocazia să fie îndrumat de profesorii Nicolae Constantinescu, și Pompei Hărășteanu. De asemenea, a participat la masterclass-urile unor personalități marcante ale scenei lirice internaționale: Viorica Cortez, Marina Krilovici, Corneliu Murgu și alții. A fost laureat la diferite concursuri din Italia și România.
Cristian Spătaru este un tânăr dirijor din Republica Moldova, care se bucură deja de o carieră internațională. A absolvit Universitatea de Muzică din Viena, studiind dirijat de orchestră cu Mark Stringer și dirijat coral cu Alois Glassner, iar compoziția cu Michael Jarrell. În iunie 2021 și-a susținut examenul final de dirijat la Musikverein în Viena cu o lucrare din creația lui George Enescu. Printre premiile obținute se numără Premiul al II-lea la Premio Guido Cantelli, ediția 2022 și premiul pentru „Cel mai bun dirijor român” în cadrul Competiției Internaționale de Dirijat Jeunesses Musicales la edițiile din 2019 și 2021. În urma performanțelor sale din anul 2021, a fost selectat pentru Academia de Operă Italiană Riccardo Muti din Milano, unde a avut ocazia să dirijeze două spectacole. Debutul său în calitate de dirijor de operă a avut loc la Opera Națională Română din Cluj-Napoca.
Biletele pentru concert s-au pus în vânzare pe platforma bilete.ro și la Casa de bilete a Filarmonicii de Stat din Oradea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!