Cea de a doua zi a festivalului ORA Jazz a început cu 20 de minute întârziere. Avionul cu care au venit cei trei israelieni care urmau să deschidă seara a avut întârziere, aşa încât, muzicienii au ajuns cu trolere şi instrumente deodată cu spectatorii.
A meritat aşteptarea, pentru că Ariel Bart Trio a oferit un concert pe placul melomanilor care au umplut sala Filarmonicii. Ariel Bart a absolvit New School University for Jazz and Contemporary Music din New York în mai 2020, iar în prezent este studentă la master în programul „Eujam” (European Jazz Master). De asemenea, este solistă în The Jerusalem Orchestra East and West și a cântat și înregistrat cu muzicieni de top din New York și Israel, inclusiv cu William Parker, Andrew Cyrille, Steve Swell.
Ariel Bart, la 23 de ani, se remarcă pe scenă prin compoziţiile pentru muzicuţa cromatică, inspirate din tradiția muzicii jazz europene și din muzica Orientului Mijlociu. Primul album al trio-ului, „In Between”, a fost lansat anul trecut la Ropeadope Records. Alături de Ariel Bart au evoluat pianistul Moshe Elmakias şi violoncelistul Mayu Shviro.
După o pauză de 25 de minute, a urmat pe scenă formaţia suedeză Dearest Sister. Proiectul a luat naştere în urmă cu zece ani, când Andrea Hatanmaa, ca lider vocal, și Ylva Almcrantz – pianist/aranjor s-au întâlnit ca studente la Academia de Muzică din Malmö. Li s-au alăturat apoi Joakim Lissmyr la contrabas și Liam Amner la tobe. Compoziţiile lor au influenţe din rock, pop și jazz. Numele lor, pentru a sublinia legătura dintre cele două muziciene, vine de la celebra carte pentru copii „Cea mai iubită surioară” de Astrid Lindgren – povestea a două surori care trăiesc aventuri magice pe un tărâm secret.
În concert au interpretat piese mai vechi dar şi piese de pe albumul lansat pw 11 noiembrie 2022 şi intitulat „ Collective Heart”. Muzicienii au fost prezenţi pentru prima dată în Oradea şi au fost încântaţi de primire şi de frumuseţea oraşului. Concertul lor s-a încheiat cu ropote de aplauze şi un binemeritat bis.
[eadvert]
Duminică, ultima zi de festival este dedicată concertelor solo. Anja Lechner din Germania este o cercetătoare căreia îi place să exploreze muzical cele mai diverse culturi, genuri și stiluri. A devenit cunoscută publicului larg ca membră a Rosamunde Quartett și a Tarkovsky Quartet, dar și prin colaborarea de lungă durată cu maestrul argentinian al bandoneonului Dino Saluzzi. Anja Lechner va susţine un concert solo la violoncel.
Polonezul Mateusz Smoczyński este un renumit violonist de jazz, câștigător a numeroase premii la competiții importante, inclusiv Marele Premiu al Concursului de Jazz Zbigniew Seifert. Mateusz Smoczyński își conduce propriul cvintet și este cunoscut în principal pentru participarea activă în grupuri precum Atom String Quartet, New Trio sau Turtle Island Quartet. În concertul solo folosește multe tehnici neconvenționale pentru a cânta la vioară, ceea ce diversifică semnificativ limbajul muzical al concertelor sale. Programul concertului său include în principal compoziții proprii dar și lucrări ale maeștrilor săi – John Coltrane, Zbigniew Seifert și Christian Howes.
ORA Jazz Festival este organizat de Asociația Culturală Mono împreună cu Visit Oradea și Primăria Municipiului Oradea, având ca parteneri: Filarmonica de Stat, Oradea, Sinagoga Neologă Sion, Oradea Heritage şi Fundația Culturală Jazz Banat
Citiți principiile noastre de moderare aici!