Intitulat „Implementarea de măsuri active de conservare pe teritoriul Sitului Natura 2000 ROSCI 0322 Muntele Șes”, proiectul a fost lansat de către vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan, și președintele ANANP, Vasile Carnariu.
[eadvert]
Obiectivul general al proiectului este „Creșterea gradului de protecție şi conservare a biodiversităţii în situl Natura 2000 ROSCI00322 Muntele Șes, prin implementarea măsurilor active de conservare și a măsurilor specifice prevăzute în Planul de Management al sitului”. Scopul proiectului este acela de a menține și/sau a îmbunătăți starea de conservare favorabilă a speciilor și habitatelor de interes comunitar, prin implementarea măsurilor generale și specifice, prevăzute în Planul de management al sitului, de a întări capacitatea administrativă a custodelui sitului.
Proiectul se realizează în cadrul unui parteneriat între Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – ca lider de proiect, UAT Județul Bihor și UAT Comuna Șinteu și UAT Comuna Aușeu iar valoarea contractului de finanțare are o valoare totală de 9.437.417,19 lei din care valoare eligibilă nerambursabilă FEDR 9.437.417,19 lei.
Obiective și activități
Astfel, se dorește menținerea stării de conservare favorabilă pentru 5 specii si 4 habitate de interes comunitar prin montarea de panouri de protecție, reducerea impactului antropic asupra speciilor Lynx linx si Canis lupus si nu numai, prin limitarea accesului vehiculelor motorizate si nemotorizate în sit si redirecționarea într-un spațiu controlat, îmbunătățirea capacității de management si promovarea turismului durabil prin dezvoltarea unei infrastructuri specifice și dezvoltarea capacității structurii de administrare implicata în managementul sitului Natura 2000 ROSCI0322 Muntele Șes.
Activitățile principale care vor fi implementate vizează amenințările/presiunile identificate în Planul de management al sitului:
- interzicerea activităților cu potențial impact negativ în habitate, precum: off road cu automobile sau motociclete în afara circuitelor special amenajate
- menținerea nepoluată a suprafețelor umede folosite de speciile specifice – bălți, pârâie, șanțuri cu apă
- interzicerea utilizării insecticidelor în apropierea punctelor de prezență a speciilor
- reglementarea, limitarea și/sau interzicerea oricăror activități susceptibile să ducă la reducerea suprafețelor ocupate de habitate acvatice permanente și temporare în sit
- asigurarea logisticii necesare pentru implementarea planului de management.
Așadar, în localitatea Aușeu va fi amenajată o zonă pentru activități antropice în afara sitului pentru conservarea habitatelor și speciilor. Această zonă va conține inclusiv un traseu off road, cu zonă de pornire, spații tehnice, grupuri sanitare și spații de management. Vor fi amplasate 4 foișoare de lemn pentru observarea naturii, zonă amenajată pentru focuri cu vetre de piatră și metal, alei și o parcare pentru mașini. De asemenea, vor fi plantați 140 de arbori de frasin comun și vor fi amplasate mai multe panouri de protecție a speciilor și a habitatului. Și în Bratca și Peștiș vor fi amplasate panouri de protecție/informare a habitatelor și a speciilor prezente în zonă.
La Șinteu va fi construit un centru de management, cercetare și educație ecologică format din 13 căsuțe pentru cazare și un spațiu de management cu sală de conferință. Va fi făcută o parcare pentru mașini și vor fi amplasate spații special amenajate pentru foc. Se vor face plantări de frasin pe suprafața dedicată centrului și vor fi amplasate panouri de protecție/informare pentru habitate și speciile prezente în sit.
În total, pe raza sitului Natura 2000 ROSAC0322 Muntele Șes, se vor instala 25 de panouri și 10 bariere cu supraveghere video și se vor achiziționa echipamente IT pentru personalul ANANP, cum ar fi: laptopuri, server, softuri, echipamente de teren și stații emisie recepție.
Aria specială de conservare – întinsă pe 3 județe
Situl Natura 2000 ROSAC0322 Muntele Șes are o suprafață de 34.881 ha, cea mai mare parte fiind situată în județul Bihor – 24.090,72 ha, reprezentând 69,07% din suprafața sitului, urmat de județul Sălaj – 10.659,16 ha, 30,56% din suprafață și județul Cluj – 130,96 ha, ocupând doar 0,37% din suprafața sitului.
În județul Bihor, comunele peste care se întinde situl sunt: Aleșd, Aușeu, Borod, Bratca, Brusturi, Derna, Lugașu de Jos, Popești, Suplacu de Barcă și Șinteu. Comunele din Sălaj sunt: Halmășd, Marca, Plopiș, Sâg și Valcău de Jos iar din județul Cluj: Negreni.
ROSAC0322 Muntele Șes a fost declarat sit Natura 2000 pentru conservarea a 16 tipuri de habitate naturale, 3 specii de mamifere: râs, lup, liliac comun, 2 specii de amfibieni și reptile: tritonul cu creastă, buhaiul de baltă cu burtă galbenă, și 4 specii de nevertebrate de interes comunitar: racul de ponoare, carabul de pârâu, croitorul de fag și cosașul.
Totodată, în acest sit mai sunt incluse 5 rezervații naturale: Rezervația naturală „Mlaștina de la Iaz“, Rezervația paleontologică „Valea Lionii – Pestiș“, Rezervația paleontologică „Gruiul Petrii“ Lugașu de Sus, Rezervația paleontologică „Cornițel“ și Rezervația peisagistică „Tusa – Barcău“.
Citiți principiile noastre de moderare aici!