Fashion gate este un eveniment care are continuitate şi este menit să aducă în faţa publicului atât creaţiile designerilor consacraţi, cât şi colecţiile viitorilor creatori de modă profesionişti care aduc un suflu nou în sfera modei orădene şi, de ce nu, româneşti. De altfel, absolvenţii Facultăţii de Arte, Secţia Modă, s-au remarcat şi în plan internaţional.
Evenimentul a început cu prezentarea colecţiilor studenţilor din anul III. Fashion Gate a fost deschis de o colecţie omogenă ce reflectă munca individuală derulată în decursul a 2-3 semestre, o colecţie în care studenţii au abordat teme diferite. Aşa se explică faptul că nu a fost o colecţie unitară ci, din contră, publicul a putut descoperi piese unicat, realizări individuale ale viitorilor designeri.
Temele de inspiraţie au fost arhitectura oraşului Oradea, vitraliile din pasajul Vulturul Negru, frumuseţea clădirilor în stil Secession, cupolele, vitraliile, ritmurile nervurilor regăsindu-se în creaţiile tinerilor artişti. Au fost apoi piese vestimentare inspirate din regnul vegetal, din „arhitectura” plantelor căţărătoare, chiar din cea a ciupercilor. Studenţii din anul III care au oferit un adevărat spectacol publicului sunt: Daniel Pantea, Roxana Madar, Popa Andreea Roxana, Melisa Arvaş-Popa, Ioana Ionescu.
Studenţii din anul II au lucrat piese vestimentare în cadrul unui experiment pe o tematică inedită: ,,Postapocaliptic” – costume inspirate dintr-o lume distrusă care renaşte din propria-i cenuşă.
„Ne-am dorit să se regăsească ideea de regenererare a vieţii, să reinventăm costumul military style, survivor, costume care ne amintesc de Mad Max, care sugerează viaţa la limitele supraviețuirii, renaşterea, primăvara, triumful binelui, al umanităţii, dar care poartă încă rămăşițele unei lumi sumbre, periculoase. Şi în aceste piese vestimentare regăsim viziunea individuală a fiecărui student în parte în ceea ce priveşte această temă, un pic extremă, care ne poartă imaginaţia prin locuri întunecate, ca în final să apară lumina, speranţa vieţii”, explică Amalia Judea, coordonatorul lucrărilor studenţilor.
Studenţii din anul II care au contribuit la acest show sunt: Catai Denisa, Camelia Ambro, Diana Milas, Loredana Pop, Zsuzsanna Maior.
Studenţii din anul I s-au aflat la prima lor transpunere, dar creativitatea lor a fost la cote înalte. Tema propusă studenţilor din anul I a fost o compoziţie nonconvenţională pornind de la elemente geometrice, ei realizând compoziţii inedite pe figura umană, care se transformă în costume îndrăzneţe, unicat, multe dintre ele găsindu-şi loc în peisajul monden.
„Cromatica restrânsă, bazată pe alb-negru cu accente cromatice la alegere proprie, lasă să se pună accentul pe elementele compoziţionale îndrăzneţe. Ioana Georgescu, Anca Manea, Andreea Saraziu, Julia Rotar şi Alex Bobovszki sunt studenţii anului I care au surprins publicul în mod plăcut.
Tradiţie și… Hollywood
Unul dintre momentele-surpriză a fost prezentarea colecţiei semnate Amalia Judea: Black to Black, o colecţie care este inspirată din folclorul românesc îmbinat cu linia elegantă şi feminină a anilor 50 a rochiilor de la Hollywood, rochii care alungesc forma corpului, creează iluzia optică de înalt şi suplu, pun în evidenţă curburile corpului feminin, rochii care te fac să te simţi specială şi îţi dau încredere. Amalia ne-a mărturisit că dantelele sunt lucrate manual de bunica ei. Acestea sunt inserate şi îmbinate cu mătase şi tul, o combinație interesantă de materiale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!