La Galeria de Arte Vizuale s-a vernisat ieri o expoziţie de proiecte fie duse de constructori la bun-sfârşit fie rămase, încă, la stadiul de planşă.
Dintre cele finalizate sunt expuse Centrul Oncologic din Oradea, Extinderea Lotus Market, Oradea Plazza, Hotelul Ramada, Biserica Ortodoxă de pe strada Teiului, case familiale şi blocuri noi de locuinţe.
Iar dintre proiectele de viitor se pot vizualiza amenajarea Restaurantului River pe malul Crişului – în zona Parcului Brătianu, un Centru pentru Energii Regenerabile cu lac artificial, lângă Primăria din Oşorhei, o viitoare Biserică Romano-Catolică pe strada Teiului şi un bloc cu apartamente pe strada Universităţii.
Arhitect-şef al Primăriei Oradea, Adriana Lipoveanu, a descris în câteva cuvinte colecţia: „S-au expus proiecte frumoase, funcţionale, de înaltă calitate. Spun aceasta fiindcă există şi proiecte care îşi pun o pecete negativă pe imaginea unor instituţii sau a unor arhitecţi profesionişti. Sperăm că lucrările care nu ne fac cinste vor tinde spre zero iar expoziţia de faţă să sensibilizeze deopotrivă autorităţile şi profesioniştii pentru ca aceştia să-şi îmbunătăţească serviciile”.
Pecsenye Bela, preşedinte al Camera Arhitecţilor din judeţul Hajdu-Bihar, a exprimat poziţia partenerului din proiect: „Suntem la a opta colaborare, pe diferite teme prevăzute în acest proiect. Ultima expoziţie, găzduită de noi, pe 10 ianuarie, a reuşit să pună în legătură tinerii arhitecţi din ambele organizaţii. Chiar dacă proiectul se va încheia în februarie, dorim să continuăm colaborarea, nu să ne rezumăm la a ne saluta pe stradă. Panourile expuse la Oradea reprezintă două proiectel premiate la concursul de idei privind amenajarea unei săli de sport în campusul Universităţii Debrecen”.
Probleme comune
Arhitectul Vlad Popescu a punctat că „Pe lângă alte beneficii, proiectul a apropiat filiala Bihor a Ordinului Arhitecţilor din România şi colegii arhitecţi din Debreţin. Astfel am putut descoperi şi că problemele care ne preocupă sunt comune”. Iar arhitectul Adrian Hagiu a observat că „Ponderea proiectelor în derulare faţă de cele finalizate este covârşitoare. Astfel, nu ne rămâne decât să sperăm că le vom vedea concretizându-se de acum încolo”
La final, Raluca Covăcescu, preşedinte al OAR Bihor, a subliniat că acest gen de proiect e necesar pentru dezvoltarea armonioasă a vieţii comunităţii şi a evidenţiat-o pe Angela Lupşea pentru rolul de „arhitect-manager” al proiectului HURO intitulat „Cross-border cooperation between architectural design organisations”. Lider al proiectului este Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) – Filiala Bihor, iar partener este Camera Arhitecţilor din judeţul Hajdu-Bihar.
Citiți principiile noastre de moderare aici!