Remodelarea Centrului se va face conform părerii experţilor arhitecţi, care dezbat pe această temă încă din februarie.
Implementarea proiectului ar aduce un vast spaţiu pietonal, mobilat şi iluminat adecvat arhitecturii, reabilitarea reţelelor din subteranul centrului dar şi un minus de spaţiu verde în Centru. Rostul acestui demers, în viziunea edililor, este şi acela de a atrage cât mai mulţi turişti la Oradea. În timp, aceasta va duce şi la schimbarea profilului economic al spaţiilor din centru, sediile de bănci sau reprezentanţele auto nefiind atractive pentru cei dornici de turism cultural.
Primarul Ilie Bolojan promite că orădenii se vor putea familiariza cu proiectul în cadrul unei prezentări a acestuia care se va ţine în Sala Mare a Primăriei. Insistă, însă, asupra faptului că acţiunea va fi o expunere, şi nu o dezbatere publică…
Varianta finală a proiectului după care se vor reface Piaţele Unirii şi Ferdiand va fi gata undeva la mijlocul lunii viitoare. „În prezent avem trei variante de lucru, de la minimal la maximal”, spune primarul llie Bolojan, precizând că propunerile arhitecţilor Emodi Tamas, Szabo Anemari sau Horea Goga, afişate pe site-ul web al Primăriei nu sunt definitive. Edilul şef a declarat că „decizia o iau arhitecţii”, fiind programată ulterior o prezentare a proiectului pentru orădeanul de rând în Sala Mare a Primăriei.
Pietonalul, prioritar
Planurile Municipalităţii legate de acest perimetru includ în primul rând restaurarea ansamblului arhitectural Duiliu Marcu şi a spaţiilor verzi din jur, cu păstrarea statuii lui Mihai Viteazul. Prioritară este şi transformarea în pietonal a străzii Madach Imre împreună cu strada din spatele Teatrului de Stat precum şi lărgirea zonei fără acces auto din faţa Teatrului de Stat.
Un „T” pietonal va fi şi cel constituit din strada Vasile Alecsandri şi aria delimitată de Palatul Vulturul Negru până în faţa Bisericii cu Lună, respectiv până la axul transversal al Pieţei Unirii.
O parte din aceste perimetre sunt acum ocupate de zonele înierbate sau cu tuia din faţa Palatului Vulturul Negru până spre Biserica cu Lună. „Nu vă pot spune acum câţi boscheţi sau câtă suprafaţă cu iarbă este acum în centru”, s-a ferit edilul să intre în polemici pe tema vegetaţiei. Totuşi, în afara proiectului lui Horea Goga, celelalte două propun total sau parţial, desfiinţarea zonelor verzi din centru şi plantarea de pomi insulari.
Lucrările cu care se va începe şantierul, în cursul anului viitor, sunt reabilitarea reţelelor subterane din ambele pieţe centrale şi îngroparea tuturor reţelelor de curenţi slabi care azi atârnă pe faţadele clădirilor.
Ulterior, pietonalele vor fi dalate cu materiale „nobile” iar zona afectată va beneficia de iluminat arhitectural şi ambiental şi de mobilier urban specifice arhitecturii dominante.
Cristina Ghilea
Citiți principiile noastre de moderare aici!