La Muzeul Țării Crișurilor din Str. Armatei Române nr.1/A, în sala de expoziții temporare a Secției de Etnografie va avea loc sâmbătă, 10 septembrie, de la ora 12:00, vernisajul expoziției „Arheologia Peșterii – Cercetări în endocarstul Munților Bihor, Pădurea Craiului și Plopiș”. Expoziţia este organizată de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal și Ministerul Culturii – Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții și Arhitectură, GISCAD S.R.L., Institutul de Speologie Emil G. Racoviță pentru Studiul Vieții în condiții Extreme al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Speo Club Cristal Oradea și Clubul de Speologie Speodava.
Realizată cu ocazia Zilelor Patrimoniului European 2022, aflate în România la ediția a XXVIII-a, expoziția prezintă rezultate ale cercetărilor arheologice interdisciplinare din peșterile: Coliboaia, Ciur Izbuc, Igrița, Meziad, Izbucu Topliței, Subpiatră, Șuticoasa, Vacii, Unguru Mare și Mișid, realizate în cadrul diferitelor proiecte derulate în parteneriat cu instituții din țară și din străinătate.
Vor fi expuse artefacte arheologice, materiale foto-documentare și prezentate noi aplicații ale scannerului 3D în subteran, văzute ca metode de evidență a patrimoniului peșterii și ca metode de cercetare non invazive.
Cea mai spectaculoasă descoperire paleolitică din Bihor o reprezintă cea făcută în “Peştera Coliboaia” situată în raza comunei Pietroasa, pe valea Sighiştelului, la aproximativ 5 km. est de satul Sighiştel. O echipă mixtă românofranceză, coordonată de Viorel Lascu (Preşedintele Federaţiei Române de Speologie) şi J. Clottes (expert în artă rupestră pentru UNESCO şi ICOMOS) accede din nou în sala cu picturi şi confirmă autenticitatea operelor de artă preistorice.
[eadvert]
Rezultatele datării prin metoda 14C, realizate la Laboratorul de Ştinţe Climatice şi de Mediu din Gif-sur-Yvette (Franţa), au indicat faptul că aceste picturi parietale au fost produse înt-o perioadă de timp cuprinsă între 35.120/36.780 şi 31.450/32.820 ani în urmă. Desenele sunt realizate cu cărbune pe ambii pereţi ai sălii şi reprezintă un bizon, un cal, două capete de rinocer, unul sau poate chiar două capete de urs şi un animal nedeterminat (cal sau felină). Desenele din “Peştera Coliboaia” reprezintă cele mai vechi urme de pictură rupestră din Europa Centrală.
La vernisaj vor lua cuvântul: dr. Gabriel Moisa, Managerul instituției muzeale, dr. Adriana Ruge, Director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor și dr. Călin Ghemiș, curatorul expoziției. Expoziția va rămâne deschisă pentru public până în 15 octombrie 2022.
Citiți principiile noastre de moderare aici!