În cadrul celei de a VII-a ediții, Concursul Naţional „Tinerii Dezbat”, cea mai amplă competiţie de dezbateri din Europa Centrală şi de Est, şi-a desemnat câştigătorii. După desfăşurarea fazelor regionale, în finala ediţiei a VII-a s-au calificat 38 de echipe formate din elevi provenind din licee teoretice, licee pedagogice şi colegii din România. Astfel, în perioada 10-12 iunie, în cadrul etapei naţionale care a avut loc la Zalău, din Bihor au participat echipe de la trei licee orădene (Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și Colegiul Național „Emanuel Gojdu”). Aceste licee s-au calificat la faza națională în urma concursului zonal care a avut loc la Oradea, la Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” și la care au participat 39 de echipe din 6 județe (Alba, Bihor, Cluj, Maramureș, Satu-Mare și Sălaj).
Liceeni orădeni pe val
Echipele participante la Concursul Național „Tinerii dezbat” au fost formate fiecare din trei membri, elevi ai claselor a IX-a, a X-a și a XI-a, coordonate fiecare de câte un cadru didactic. La acest concurs, echipele participante, de la cele trei licee din Oradea s-au prezentat foarte bine ocupând la final, în urma jurizării, locul 2 – Colegiul Național „Emanuel Gojdu” și lcoul 3 – Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”. Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” s-a oprit în semifinale.
Învingătorii au fost stabiliţi în urma sesiunilor de dezbateri care au avut ca teme: educaţia civică ar trebui să fie materie obligatorie în programa şcolară pentru liceu?; ar trebui aplicate măsuri de toleranţă 0 pentru actele de discriminare din şcoli?; drepturile copilului ar trebui să fie obiect de studiu pentru toţi elevii?
La startul ediţiei curente, dat în luna martie, s-au înscris echipe din 293 de unităţi de învăţământ, record de participare în istoria concursului „Tinerii Dezbat”. Profesorii coordonatori au participat în luna aprilie la seminarii de formare susţinute de instructori ARDOR şi, pentru prima dată, de cadre didactice formate în primele ediţii ale concursului.
Competiţia este derulată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice (MENCS) în parteneriat cu Reprezentanţa UNICEF în România, Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Departamentul pentru Relaţii Interetnice, Asociaţia Română de Dezbateri, Oratorie şi Retorică şi Romanian-American Foundation.
Citiți principiile noastre de moderare aici!