În dimineaţa zilei de miercuri, începând cu ora 6:00, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Oradea, împreună cu cei din cadrul I.P.J. Bihor, sub coordonarea D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Oradea, au efectuat 25 de percheziţii domiciliare, la locuinţele a 25 persoane, din judeţul nostru. Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul I.G.P.R.. În activităţi au fost angrenaţi şi luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale – I.P.J. Bihor. Acţiunea a vizat destructurarea unei grupări infracţionale organizate, specializată în săvârşirea infracţiunilor de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Cele 25 de persoane sunt suspectate că, în perioada 2012 – 2013, ar fi iniţiat, sprijinit şi constituit un grup infracţional, coordonat de un tânăr de 21 de ani, din municipiul Oradea. Membrii reţelei sunt suspectaţi că au produs, distribuit şi comercializat, în mod repetat, substanţe susceptibile de a avea efecte psihoactive.
Tineri cu ocupaţii ilegale
12 persoane, cu vârste cuprinse între 19 şi 24 de ani, din Oradea, sunt suspectate că ar fi avut diverse roluri în circuitul activităţilor infracţionale, respectiv de fabricare, procurare, achiziţionare, transport, depozitare, livrare şi comercializare a substanţe psihoactive. După preparare, produsele erau ambalate în pliculeţe de 0,20 grame şi comercializate pe raza judeţului Bihor.
În urma percheziţiilor domiciliare efectuate, poliţiştii şi procurorii au descoperit 1,5 kg. de materie vegetală de culoare verde, 250 de grame de pulbere albă, 150 de pliculeţe conţinând materie vegetală, 7 role de pliculeţe din plastic goale, diferite substanţe aromatizante, ustensile de preparat, pulverizat şi măcinat, 5.050 de lei, 21 telefoane mobile şi o unitate P.C.. Bunurile au fost confiscate, iar substanţele în legătură cu care există suspiciunea că au efecte psihoactive au fost înaintate spre expertizare, la Laboratorul de Analiză şi Profil al Drogurilor din cadrul B.C.C.O. Cluj Napoca. La finalizarea percheziţiilor, 45 de persoane au fost conduse la sediile B.C.C.O. Oradea şi D.I.I.C.O.T – Serviciul Teritorial Oradea, în vederea audierii. 13 dintre acestea au fost reţinute pentru 24 de ore în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al I.P.J. Bihor.
În următoarea zi, opt dintre persoanele reţinute au fost prezentate la Judecătoria Oradea cu propunere de arestare preventivă, iar magistraţii au emis faţă de acestea mandate de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile, sub aspectul comiterii infracţiunilor de efectuare de operaţiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, suspecţii riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 15 ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!