Magistraţii de la Judecătoria Oradea au dispus, de 1 martie, arestarea preventivă a lui R.C., un bărbat de 40 de ani din Craiova, care a încercat să introducă în ţară, prin Frontiera Borş, câteva tone de acumulatori auto uzaţi.
Omul a fost oprit în 4 mai 2017 de un echipaj al inspectorilor antofraudă pentru un control de rutină. Aceştia au descoperit că bărbatul transporta ilegal, fără documente justificative, peste 13 tone de acumulatori auto uzaţi, ascunşi în spatele a 449 de anvelope semiuzate, folosite ca paravan.
Având în vedere că acumulatorii auto uzați fac parte din categoria deșeurilor periculoase, inspectorii antifraudă au sesizat Garda Națională de Mediu – Serviciul Comisariatul Județean Bihor și polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor.
Oamenii legii au declanşat atunci un dosar de urmărire penală, care s-a şi extins ulterior cu privire la mai multe fapte, constatându-se că în cursul lunii mai 2015 inculpatul R.C.A. a preluat, organizat şi a transportat din Roma (Italia) în România o cantitate de peste 21 de tone de deşeuri, acumulatori uzaţi, ce, potrivit poliţiştilor, constituie deşeuri periculoase.
,,În 24 februarie 2016, acelaşi inculpat a determinat, cu intenţie, o altă persoană să primească transportul pe aceeaşi rută, o cantitate de peste 25 de tone de acumulatori uzaţi. Acesta nu a reuşit să intre, în final, în România, fiindcă a fost depistat în punctul de trecere a Frontierei Nădlac , a explicat comisarul şef Alin Haniş, şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Bihor.
În 1 martie 2018 procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de inculpatul R.C., bănuit de comiterea infracțiunilor de contrabandă calificată, importul şi exportul unor substanţe şi preparate periculoase interzise sau restricţionate, producerea sau importul în scopul introducerii pe piaţă, precum şi utilizarea unor substanţe şi preparate periculoase fără respectarea prevederilor actelor normative în vigoare şi introducerea pe teritoriul României a deşeurilor de orice natură în scopul eliminării acestora, transportul şi tranzitul de substanţe şi preparate periculoase, cu încălcarea prevederilor legale în vigoare importul de aparate, instalaţii, echipamente, utilaje, substanţe şi produse folosite şi uzate, din categoria deşeurilor interzise la import, transportul și tranzitul de substanțe și preparate periculoase, precum și instigare la comiterea infracțiunilor mai sus menționate atât în forma consumată, cât și sub forma tentativei. Întreaga cantitate de deșeuri periculoase (acumulatori uzați) a fost indisponibilizată în vederea confiscării.
Noutăţi rar constatate
„Am ţinut să precizez aceste infracţiuni pentru că sunt cât de cât de noutate, sunt destul de rar constatate şi cred că este o treabă bună că am reuşit oprirea lui. Acest inculpat mai este incriminat de instigare la toate aceste infracţiuni. E important că prin Ordonanţa din 28 februarie 2018 s-a dispus reţinerea inculpatului R.C., pe o durată de 24 de ore, şi printr-o încheiere a Judecătoriei Oradea s-a dispus arestarea preventivă a lui pe o durată de 30 de zile. Vreau să subliniem gravitatea deosebită a faptelor. Acestea sunt îndreptate asupra mediului înconjurător şi asupra sănătăţii publice. Electrolitul, substanţa din deşeurile de gen acumulatori uzaţi, reacţionează cu apa şi substanţele organice afectând flora şi fauna. Acidul sulfuric din compoziţia deşeurilor de acumulatori are efect toxic în mediul acvatic asupra solului şi are o acţiune puternic corozivă pentru piele şi membranele mucoasei putând produce leziuni ale căilor respiratorii. Compuşii solubili din plumb din acesta pot cauza afecţiuni ale sângelui, nervilor şi rinichilor, acţiunea plumbului fiind toxică şi pentru funcţia de reproducere. Există pericolul ca metalele grele prezente în baterii să se infiltreze lent în sol, în apele subterane sau de suprafaţă, afectând, astfel, pe o perioadă îndelungată mediul înconjurător”, a mai adăugat Haniş subliniind că deşi, la o primă impresie, poate părea o faptă banală, poate avea consecinţe deosebit de grave.
„Aşa au apreciat, până la urmă, şi magistraţii, atât cei de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea, sub coordonarea cărora am lucrat, cât şi cei de la Judecătoria Oradea, magistratul care a dispus arestarea preventivă. Este o infracţiune care, în principal, ne poate afecta viitorul, chiar dacă pentru moment efectele pot fi considerate a fi minore, pe viitor sunt grave”, a mai apreciat Alin Haniş.
Polițiștii Serviciului Arme, Explozivi, Substanțe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Bihor continuă cercetările sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, pentru documentarea întregii eventuale activități infracționale a celui în cauză.
Citiți principiile noastre de moderare aici!