Nerespectarea legislației în vigoare se sancționează de către autoritățile cu atribuții de control. Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor atrage din nou atenţia proprietarilor de terenuri că incendierea resturilor vegetale în scopul igienizării terenurilor este interzisă.
[eadvert]
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului miriştile, stuful, stufărişul sau vegetaţia ierboasă nu pot fi arse fără acceptul autorităţii de mediu (Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor) şi fără informarea prealabilă a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crișana”).
Mai mult, arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Conform Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului cu completările şi modificările ulterioare constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.
Arderea miriştilor nu reprezintă o metodă de degajare a terenurilor agricole de resturile vegetale.
Consecinte grave
Protectorii mediului spun că arderea miriştilor are consecinţe majore asupra biodiversităţii terenurilor supuse unor astfel de practici, ducând la distrugerea habitatelor, dispariţia unor specii de plante şi animale şi reducerea biodiversităţii din zonele afectate, instalarea unor specii rezistente la foc, care cu timpul pot deveni chiar invazive, distrugerea cuiburilor și a ouălor unor păsări şi diminuarea populaţiilor speciilor de plante şi animale.
Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1000 lei la 2500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, următoarele fapte:
– arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
– amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi.
De asemenea, prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se degajă dioxid de carbon şi protoxid de azot, gaze cu efet de seră care duc la modificările climatice tot mai evidente pe plan mondial.
Arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Pentru solicitarea acceptului de ardere a miriştilor sau vegetaţiei uscate se vor depune la sediul APM Bihor următoarele documente: avizul Direcţiei Fitosanitare Bihor care să specifice clar că se impune incendierea sau arderea; adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Crişana”; adresă de notificare către GNM – Comisariatul Judeţean Bihor şi adresă de notificare către primăria pe raza căreia se află terenul.
„Există măsuri de prevenire şi combatere a răspândirii unor boli şi dăunători specifici la plante, fără a se recurge la incendirea miriştilor şi a resturilor vegetale. Dintre acestea amintim: respectarea tehnologiei de cultură, rotaţia culturilor, măsuri de igienă culturală, efectuarea tratamentelor fitosanitare la avertizare şi distrugerea resturilor vegetale prin mijloace mecanice”, transmit reprezentanţii APM Bihor.
Trimite articolul
Xinstalarea unor specii rezistente la foc – cea mai mare tampenie !!!