Conform prevederilor legale în vigoare arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Pentru obţinerea acceptului de ardere a miriştilor sau vegetaţiei se vor depune la sediul A.P.M. Bihor fişa de inspecţie monitorizare emisă de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Unitatea Fitosanitară, adresă prin care a fost informată primăria pe raza căreia sunt amplasate solele pentru care se solicită acceptul, adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi harta amplasamentului.
Amendă
Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se degajă o serie de poluanţi implicaţi în efectul de seră care duc la modificările climatice tot mai evidente pe plan mondial, precum şi alte efecte secundare. De asemenea, arderile necontrolate pot genera pagube materiale însemnate prin incendiarea locuinţelor, anexelor, fondului forestier precum şi victime umane.
„Cei care nu vor respecta prevederile legale sunt pasibili de amenzi. Cuantumul acestora este de la 3.000 la 6.000 lei pentru persoane fizice şi e la 25.000 la 50.000 lei pentru persoane juridice”, a precizat Sanda Mercea, directorul APM Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!