Cei care vor arde miriştile sau vegetaţia uscată fără acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor riscă amenzi de până la 10.000 de lei în cazul persoanelor fizice şi 60.000 de lei în cazul persoanelor juridice. „În conformitare cu Ordinul prefectului 233 din 22 iulie 2010, arderea miriştilor, resturilor vegetale pe terenul arabil, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este permisă numai cu acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi după informarea în prealabil a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor şi a Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu”, a declarat Ovidiu Dăescu, directorul executiv al APM Bihor.
Prevederi
În perioada de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă. Respectarea prevederilor de mai sus este verificată de primar împreună cu comitetul local pentru situaţii de urgenţă. Arderea miriştilor şi a vegetaţiei usacte poate fi interzisă pe o perioadă de timp sau între anumite intervale orare ale zilei prin ordinul prefectului.
În perioada campaniei agricole de vară 2010, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Bihor, Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu şi APM vor desfăşura acţiuni de control pe întreg teritoriul judeţului pentru depistarea şi sancţionarea persoanelor fizice sau juridice care nu respectă prevederile legale referitoare la arderile necontrolate ale miriştilor, resturilor vegetale pe terenul arabil, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase.
„Arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură fitosanitară pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici”, a explicat şi Călin Mocan, comisar şef adjunct la Garda de Mediu Bihor.
Pentru solicitarea acceptului de ardere a miriştilor sau vegetaţiei uscate se vor depune la sediul APM următoarele documente: fişa de inspecţie monitorizare emisă de DADR – Unitatea Fitosanitară; adresa prin care a fost informată Primăria pe raza căreia sunt amplasate solurile pentru care se solicită acceptul; adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi harta amplasamentului.
Prin arderea miriştilor se degajă dioxid de carbon şi protoxid de azot, poluanţi implicaţi în efectul de seră. Funinginea degajată produce disconfort în zonă, iar focul se poate extinde în alte zone. Ecosistemul este afectat grav şi pot dispărea unele specii de pe suprafeţele incendiate.
„În consecinţă, cei care nu vor respecta prevederile legale vor fi pasibili de amenzi cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei persoanele fizice şi între 30.000 şi 60.000 de lei persoanele juridice”, conchide Ovidiu Dăescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!