Este binecunoscut faptul că, în această perioadă foarte mulţi cetăţeni utilizează focul deschis la lucrările de igienizare a grădinilor, curţilor, terenurilor virane şi păşunilor pentru distrugerea resturilor furajere şi menajere, respectiv a vegetaţiei uscate. Aceste activităţi întreprinse fără a se lua măsurile necesare de prevenire a extinderii focului, constituie cauzele cele mai probabile de producere a unor incendii la vegetatie uscată, cu posibilitate de propagare la gospodăriile cetăţeneşti.
Reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Bihor ţin să le amintească bihorenilor că arderea miriştilor este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Cu aprobări
„Conform Ordinului Prefectului Judeţului Bihor nr.223/22 iulie 2010 arderea miriştilor, resturilor vegetale pe terenul arabil, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este permisă numai cu acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi după informarea în realabil a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana Bihor şi a Comisariatului Judeţean al Gărzii de Mediu”, a precizat Ovidiu Dăescu, directorul APM Bihor.
Conform Planului de măsuri pentru solicitarea acceptului de ardere a miriştilor sau vegetaţiei se vor depune la APM Bihor fişa de inspecţie monitorizare emisă de Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală – Unitatea Fitosanitară, adresă prin care a fost informată primăria pe raza căreia sunt amplasate terenurile dar şi adresă de notificare către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. „Cei care nu vor respecta prevederile legale sunt pasibili de amenzi cuprinse între 5.000 la 10.000 lei persoanele fizice şi de la 30.000 la 60.000 lei persoanele juridice”, a concluzionat Ovidiu Dăescu.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!