„Este o manipulare electorală, dar putem vorbi şi de un uşor şi subtil şantaj!”. Declaraţia îi aparţine Ionelei Pop-Bruchental, candidat ARD în Colegiul 7 Oradea. Candidata critică felul în care USL îşi face campanie electorală, folosind cuvinte precum „manipulare” şi „dezinformare”. Bruchental a declarat ieri că Ilie Bolojan şi Ioan Mang sunt „purtătorii de cuvânt” ai candidaţilor USL la Parlament la întâlnirile cu cetăţenii. „La aceste întâlniri, primarul Ilie Bolojan le cere orădenilor să iasă la vot, pentru că USL trebuie să câştige cu 50%+1 şi le spune oamenilor «ne bazăm pe votul dumneavoastră”, promiţându-le că dacă USL va guverna, li se vor rezolva problemele ce ţin până la urmă, de administraţia locală”, spune Bruchental, care crede că asistăm la începutul decredibilizării primarului Ilie Bolojan, prin acţiunile sale electorale. Nemulţumită şi că liderii USL din plan local nu vorbesc şi de rezultatele Guvernului Ponta din ultimele şase luni, candidata ARD a subliniat faptul că Guvernul Ponta a retras bani de la investiţii, afectând inclusiv judeţul Bihor. „În aşa fel, Guvernul Ponta a «reuşit» să elimine 30.000 de locuri de muncă. Sunt fapte, nu vorbe”, a declarat Bruchental.
Călin Mocan, candidat ARD în Colegiul 9 Oradea, a abordat şi el chestiunea garanţiilor pe care Ilie Bolojan le oferă azi pentru candidaţii USL la Parlament, în Oradea. Făcând o paralelă cu declaraţiile pozitive făcute de Bolojan în 2008, la adresa lui Radu Ţîrle, pe care azi nu şi le mai însuşeşte, Mocan a pus o întrebare: „Ce garanţii avem că nu va ajunge să se dezică şi de doamna Cherecheş, de domnul Cupşa sau de doamna Drăghici, într-un an sau patru?”.
Chestiunea CET
Mocan a revenit şi asupra problemei vânzării de certificate pentru emisii gaze cu efect de seră (CO2) de către CET. Arătând că anunţul privind vânzarea celor 646.357 de certificate a fost pus pe site-ul Electrocentrale Oradea încă din 24 octombrie, iar pe 26 octombrie era programată şedinţa de prezentare a ofertelor, preţul de adjudecare a acestor certificate nu a mai fost dat publicităţii, a reclamat Mocan. De aceea, candidatul întreabă cu cât au fost vândute certificatele, care este comisionul achitat de vânzător şi care este preţul/certificat prevăzut de Electrocentrale pentru bugetul de anul viitor. Aceasta în condiţiile în care CET va trebui să cumpere până pe 30 aprilie 2013 1.034.037 de asemenea certificate.
La întrebările lui Mocan a răspuns Dragoş Gligor, directorul CET. Potrivit lui, CET a primit 7,4 euro pentru fiecare certificat, nu a existat un comision, iar Electrocentrale nu şi-a făcut încă bugetul pentru 2013.
Citiți principiile noastre de moderare aici!