Într-un secret deplin, fără a anunţa măcar riveranii, Primăria a închis joi, pentru o zi întreagă, o stradă circulată din centru pentru a doborî şi „toaleta” arbori. Aşa se face că joi de dimineaţă, orădenii de pe Roman Ciorogariu s-au trezit în hărmalaie de vole, drujbe şi camioane – utilaje dizlocate-n teren de RER la cererea Primăriei pentru a smulge şi tunde „cireşii păsăreşti” care umbreau strada.
Acţiunea survine în urma furtunii de marţi, care a doborât peste maşini şi case doi copaci, un al treilea căzând la o zi după. În urma solicitărilor riveranilor, Primăria a dat comandă pentru „curăţarea” străzii de arborii consideraţi periculoşi. Chiar dacă aceştia nu sunt bolnavi. O spune chiar Marcel Crainic, responsabilul RER cu tăierile/toaletările copacilor.
„Trei arbori vom doborî şi ceilalţi trebuie toaletaţi astfel încât să nu reprezinte un pericol pentru case, pentru maşini sau pentru oameni”, ne-a spus la faţa locului şi Gabi Dobre, angajat al Direcţiei Tehnice din Primărie, responsabil cu defrişările urbane. Cu jumătate de gură acesta a recunoscut că situaţia prezentă – o junglă, altfel pitorească şi umbroasă, în inima Oradiei este rezultatul politicii locale: în Oradea se fac doar tăieri de urgenţă. Primăria nu găseşte bani pentru toaletarea periodică, atât de necesară pentru a nu se ajunge la decimări de vegetaţie spectaculoase şi nedorite, precum cea de joi.
Cu rădăcinile secţionate
În plus, arborii de pe Ciorogariu au fost supuşi la repetate tratamente de toate echipele de muncitori care au făcut săpături ba pentru racordarea la utilităţi, ba pentru reparaţii şi avarii. În aceste condiţii, cu rădăcinile secţionate nu-i de mirare că unul dintre arbori a fost smuls aproape fără dificultate din pământ.
Desfăşurarea de tehnică şi personal demnă de o defrişare organizată i-a mulţumit pe unii dintre riverani – cei care-şi simt proprietăţile în pericol dar nu i-a încântat pe cei dornici de umbră şi aer curat. „Dacă-mi pica un copac din ăsta pe casă nu-i mare bai, că asigurarea-mi acoperă repararea acoperişului dar dacă pică pe vreun om…”, este părerea unei orădencei D.C. rezidentă pe această stradă. Femeia a povestit că de multă vreme face cereri la Primărie ca să-i toaleteze arborii din faţa casei dar că a avut o experienţă care a „lecuit-o” de petiţii: „prin 2007 am cerut să taie nişte crengi care stăteau să cadă pe acoperiş. Au venit şi aşa au toaletat că la vremea aia am dat 14 milioane de lei ca să repar acoperişul după ei”. De altfel, muncitori RER-ului au luat în serios indicaţiile primite de riveranii ieşiţi pe la porţi.
„Mâncam fructele lor vara, când mergeam acasă de la şcoală, cu colegele, acum mai bine de 40 de ani. Mi-ar părea rău să-i taie de tot că vara ne fierbem aici pe asfalt”, ne-a mărturisit o altă vecină.
Dobre a mai spus că pe spaţiile lăsate libere de smulgerea arborilor urmează să fie plantaţi lăstari noi.
Alt copac cazut pe Ciorogariu
Citiți principiile noastre de moderare aici!