Ba, mai mult atunci când au cerut explicaţii pentru masacrul asupra stejarului, oamenilor li s-a trântit scurt în faţa, semn că discuţia nu mai poate continua: „prefectul a spus să-l tăiem!”. Localnicii din Sudrigiu nu s-au lăsat însă intimidaţi de către executanţi, deoarece mai auziseră ameninţări lansate de angajaţii Azvi, firma care execută lucrări la DN 76 în numele aceleaşi autorităţi.
Stejarul se afla chiar în buza gardului Ocolului Silvic. O explicaţie la ceea ce s-a întâmplat are chiar directorul Direcţiei Silvice Adrian Jurcău, care cunoaşte exact tabloul din care face parte arborele ocrotic, deoarece şi-a desfăşurat activitatea la Ocolul Silvic Sudrigiu.
„Stejarul începuse să se usuce, iar coroana se întindea peste DN 76. Am tăiat coroana preventiv pentru a evita situaţii precum cea din Băile Felix. Acolo, fiindcă o creangă a căzut peste o maşină trebuie să-i plătim proprietarului o sută de milioane”, spune directorul Adrian Jurcău.
Interesant ar fi să aflăm de ce s-a uscat stejarul? Asemenea altor situaţii reclamante de oamenii din Sudrigiu, or fi vinovate escavatoarele Azvi care au distrus garduri, parculeţe de flori, au scos din rădăcini zeci de copaci, abandonând apoi săpăturile şi lăsând oamenii fără acces în curţi?
Mihai Togor, directorulul Gărzii de Mediu Bihor, informat despre situaţia arborelui ocrotit de la Sudrigiu, a spus că va iniţia o „anchetă ” pentru a vedea ce s-a întâmplat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!