Singurul punct al ordinei de zi a fost alegerea noului nume al acestei instituţii de învăţământ. Toată săptămâna trecută, profesorii au putut trece pe o tablă din sala profesorală propunerile de nume. La şedinţa de miercuri profesorii care au propus aceste nume au adus argumente pertinente în faţa colegilor. Au fost propuse opt nume şi anume : Colegiul Naţional Regele Mihai, Salonta, Ioan Slavici, Dacia, Regina Maria, Grigore Moisil, I.L. Caragiale şi Europa.
Încă la începutul şedinţei s-a stabilit modalitatea de votare şi s-a ales comisia de numărare a voturilor. Din totalul de 97 de persoane cu drept de vot au fost prezente 73. Au fost pregătite 100 de buletine de vot, din care 27 au fost anulate. Voturi valabil exprimate au fost în număr de 72 din care propunerea Dacia a câştigat 31 de voturi, Regele Mihai – 22 de voturi, C.N. Salonta 8 voturi, Ioan Slavici şi Regina Maria câte 4 voturi, Grigore Moisil 2 şi I.L. Caragiale un singur vot.Trebuie să amintim că a contat foarte mult şi argumentarea. Cea mai pertinentă şi substanţială a fost cea a d-lui prof. Romulus Boeriu, care a propus numele Regelui Mihai I. A spus colegilor că regele este un gentlemen adevărat, care a preţutit şi respectă cultura, civilizaţia, educaţia.
„Totodată am arăta respect pentru tradiţie, pentru că un neam care nu-şi respectă tradiţia nu are rădăcini”, a spus profesorul. Un al treilea argument a fost prestigiul regalităţii în România, prestigiu care s-ar răsfrânge şi asupra şcolii, prin acest nume cu rezonanţă istorică. Domnul Cristian Butcă a fot cel care a propus numele „ Dacia” argumentând că acest nume cuprinde rădăcinile a tot ce înseamnă românesc. Spunând că „ piatra de temelie a tot ce înseamnă România a pornit de la daci. Astfel Dacia este un nume care îndeamnă la meditaţie şi respect şi şi-a încheiat pledoaria: „ consider cu tărie că «Dacia» nu poate fi descalificat atât de uşor de către nici un nume, prenume a oricărui muritor.”
Şi celelalte argumente au fost pertinente, dar se pare că obţiunile profesorilor s-au coagulat în jurul celor două. Astfel, în al doilea tur de scrutin au intrat aceste două variante, care au fost votate a doua zi. Acesta va ajunge împreună cu restul documentaţiei, la Inspectoratul Şcolar Bihor cu varianta finală de nume. „De acolo dosarul va fi trimis la ministerul de resort şi numai după aceea, va putea intra în vigoare noul nume al colegiului”, ne-a spus domnul director Liviu Galea.
Citiți principiile noastre de moderare aici!