Primarul Bolojan a precizat că facturile de apa-canal ale spitalelor administrate de municipalitate totalizează circa 250.000 de euro pe an. Precizarea a prefaţat votul unanim de joi al Consiliului Local Oradea privind scutirea unităţilor sanitare din reţeaua municipală, de la plata serviciilor de furnizare apă şi canalizare. Totodată, s-a luat notă de propunerea consilierului Nicuşor Lepădatu (PDL) de a se monitoriza totuşi consumul de apă al spitalelor.
Calea legală pentru scutirea efectivă este însă mai lungă. Deocamdată, Consiliul Local Oradea şi-a mandatat un reprezentant în Adunarea Generală a Acţionarilor S.C. Compania de Apă Oradea (CAO), care va parafa sau nu scutirea. „Aşa impune legea, căci în acţionariatul CAO intră şi comunele din Zona Metropolitană, chit că au un procent mult mai mic decât Oradea. Apoi, vom găsi formula contabilă legală pentru scutire ”, ne-a explicat Ilie Bolojan.
Potrivit edilului-şef, fie se vor factura cu „zero” serviciile prestate, evitându-se cheltuielile cu TVA, fie se va aplica metoda prin care RCS&RDS sponsorizează echipa campioană la polo, decontând facturile telefonice ale instituţiilor municipale. „În a doua variantă, se vor emite facturile conforme iar Compania de Apă va dona banii pentru achitarea lor. Ideea de bază este că spitalele au pierderi contabile, pe care CAO le poate acoperi din profit. Într-adevăr, atât spitalele cât şi CAO ţin de bugetul municipal, dar au contabilităţi diferite. Şi decât să se cheltuiască un profit de dragul de a-l cheltui, preferăm să meargă acolo unde e mare nevoie de el, la spitale”, spune Bolojan.
De nevoie
Scutirea de plată a serviciilor apa-canal are ca scop echilibrarea bugetului spitalelor.
„Această măsură era necesară datorită faptului că alocaţiile din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, acordate în baza contractelor încheiate cu Casele de Asigurări de Sănătate reprezintă principala sursă de finanţare a spitalelor. Întrucât, de la 1 ianuarie, alocaţiile din această sursă sunt asigurate doar în proporţie de circa 90%, la data de 31 martie au fost înregistrate pierderi în evidenţele contabile ale spitalelor, fiind evidenţiată imposibilitatea atingerii planului de venit”, îşi mai motivează municipalitatea demersul.
Totodată, edilii amintesc şi că în ultimii ani s-au investit sume importante din bugetul local pentru reabilitarea clădirilor spitalelor, „pentru ca cetăţenii oraşului să beneficieze de servicii sanitare de calitate şi de un tratament corespunzător”.
JB-CH
Citiți principiile noastre de moderare aici!