În ultimii ani, atât autorităţile locale cât şi o serie de organizaţii interesate de zona Defileului Crişului Repede au încercat să amelioreze „flaconiada” din albia râului dar şi alte urme ale turismului consumist şi lipsit de respect faţă de natură.
Apel la dascălii de „geogra”
Pentru a obţine rezultate durabile în acest sens, Centrul pentru Arii Protejate şi Dezvoltare Durabilă (CAPDD) Bihor – filiala Pădurea Craiului a gândit şi a obţinut finanţare pentru un proiect de promovare a turismului responsabil în care şi-a găsit aliaţi dascălii de geografie din zona vizată.
„Această rezervaţie, foarte cunoscută şi frecventată de bihoreni şi nu numai, este parte a sitului Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crişului Repede – Pădurea Craiului, şi tocmai datorită numărului mare de turişti care trec pe aici are nevoie de o atenţie deosebită”, au transmis marti, reprezentanţii organizaţiei cu profil ecologic.
„În acest scop va fi creată o infrastructură specifică desfăşurării unui turism responsabil şi se vor derula mai multe activităţi de conştientizate a turiştilor cu privire la importanţa păstrării nealterate a frumuseţilor naturale din Defileul Crişului Repede. De o atenţie aparte se vor bucura şi comunităţile din împrejurimi, în special copii şi tinerii”, a mai explicat Paul Iacobaş.
Panotaj silvic şi potecă tematică
Printre obiectivele proiectului se află şi realizarea unei poteci tematice, axată pe pădure şi tainele ei, care îşi propune să informeze şi să îi educe pe vizitatori cu privire la rolul pădurii şi necesitatea protejării acesteia, punând în atenţia lor valorile specifice Defileului Crişului Repede.
Iar CAPDD Bihor – filiala Pădurea Craiului îşi propune să implice profesorii de geografie din şcolile localităţilor aflate în vecinătate într-un parteneriat care să creeze cadrul necesar informării elevilor cu privire la capitalul natural şi importanţa promovării turismului responsabil în acest areal.
Totodată, şcolarii vor putea participa la un concurs cu tema turismul responsabil în Defileul Crişului Repede. Autorii celor mai bune 20 de lucrări vor fi premiaţi cu o excursie tematică în rezervaţia naturală, pentru a înţelege la faţa locului importanţa conservării biodiversităţii şi a speciilor protejate.
Pe traseul potecii tematice, vor fi amplasate 8 panouri trilingve (română, maghiară şi engleză), care vor explica vizitatorilor rolul pădurii şi necesitatea protejării ei. Alte trei panouri trilingve, amplasate la cele două intrări în zona protejată cât şi la Peştera Vadu Crişului, vor informa turiştii privind regulile de vizitare ale rezervaţiei şi peşterii.
Tot prin proiect va fi realizat un pliant de promovare a potecii tematice cât şi o hartă color a întregului defileu care va avea pe verso şi informaţii turistice Defileul Crişului Repede: acces, spaţii de cazare, reguli de vizitare, viaţă sălbatică, sporturi şi activităţi în natură ce pot fi practicate aici şi câteva norme de comportament în excursii, ce îşi au originea în principiul «Leave no trace» (Nu lăsa urme).
Proiectul este finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România cu 19.945 de lei plus 5.500 de lei din partea CAPDD Bihor – filiala Pădurea Craiului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!