Acciza urmează a fi eliminată odată cu intrarea în vigoare a unui proiect de lege în acest sens, la data de 1 ianuarie 2015.
Codul Fiscal prevede că pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur.
Producătorii români de pălincă solicită modificarea Codului Fiscal, în sensul neaccizării unei cantităţi de 200 de litri de tărie pentru fiecare familie, pentru consum propriu.
Astfel, producătorii vor să se excepteze de la plata accizelor ţuica, pălinca, rachiurile din fructe, drojdia de vin, jinars şi tescovină destinate consumului propriu al gospodăriilor individuale, în limita unei cantităţi echivalente de cel mult 100 de litri de produs pentru fiecare gospodărie individuală pe an cu concentraţie alcoolică de 100 la sută în volum, cantitatea reprezentând 200 litri de distilat din fructe la 50 grade.
O altă propunere este ca micile distilerii, care produc mai mult de 100 de litri de alcool să plătească o acciză de 10 ori mai mică.
Citiți principiile noastre de moderare aici!