Fermierii ale căror culturi au fost afectate de secetă ar putea primi în acest an 80-90% din suma totală a despăgubirilor, dacă acest lucru va fi convenit cu oficialii din cadrul Comisiei Europene, spun reprezentanţii MADR.
„În ceea ce priveşte despăgubirile pentru secetă, pentru a calcula pierderile trebuie să avem încheiat anul din punct de vedere economic, asta ar însemna primăvara anului următor. Vedem care este diferenţa faţă de media ultimilor trei ani, aşa cum spune regulamentul european, şi după aceea venim cu o compensare care nu poate să depăşească 80%. Vreau să reafirm că vom încerca în acest an, fiind şi un an în care să spunem că ar mai exista spaţiu în ceea ce înseamnă deficitul pe care trebuie să-l îndeplinească România. Aşa că am putea să mutăm ceva bani pe zona de agricultură şi să încercăm să convingem Comisia Europeană să putem să acordăm din acest an o valoare a avansului de 80-90% şi să calculăm în primăvara anului viitor atunci când vom avea toate datele, diferenţa”, a explicat Daniel Constantin.
O primă negociere a acestei posibilităţi va fi purtată chiar luna aceasta, mai exact pe 20 septembrie, atunci când comisarul european pe agricultură, Phil Hogan, va reveni în România.
Şeful MADR a precizat totodată că cele mai afectate culturi de secetă sunt cele de porumb, soia şi floarea-soarelui, unde se înregistrează pierderi de circa 40%.
Citiți principiile noastre de moderare aici!