Luna trecută, prefectul Gavrilă Ghilea a ieşit în public cu eterna problemă a mirosurilor neplăcute ce-i îi afectează pe orădenii din Iosia şi Rogerius. Prefectul s-a arătat deranjat de persistenţa acestei probleme, care până acum nu şi-a găsit o rezolvare. Comisia mixtă înfiinţată prin Ordinul prefectului a controlat ferma de porci de la Palota, Zaharul SA şi Compania de Apă, şi a formulat o serie de concluzii. Conform celor transmise de Florin Băran, coordonator Servicii Publice în cadrul Prefecturii, în raport se arată că „există cu certitudine o sursă de miros, depistată în urma reclamaţiilor ce au vizat ferma de porci de la Nutripork Palota”.
De asemenea, raportul comisiei arată că „se impune un studiu de impact asupra sănătăţii populaţiei din zonă privind activitatea de la Nutripork şi de la Zaharul SA”.
Şi mai importantă e concluzia ce relevă faptul că se impune revizuirea autorizaţiilor de mediu pentru cele două societăţi, cu o dezbatere publică! „E vorba despre o reavizare. Şi la Zaharul, în perioada de campanie sunt probleme, însă le-au cam eliminat. Dar vrem să vedem ce rezultă din studiul de impact”, ne-a spus Băran. Mesajul e clar. Ferma ar trebui să primească mult mai greu autorizaţia de mediu.
Comisia mixtă ce a controlat Nutripork (Nutrientul) Palota, Zaharul SA şi Compania de Apă Oradea a concluzionat că e cazul revizuirii autorizaţiilor de mediu la primele două obiective. Prefectul Gavrilă Ghilea consideră că principalul deranj pentru nasurile orădenilor are ca sursă ferma de porci de la Palota. „Se impune revizuirea autorizaţiei de mediu. Consider că reavizarea ar trebui să aibă la bază criterii severe, astfel încât mirosurile neplăcute să nu mai fie resimţite de orădeni”, ne-a declarat prefectul Ghilea.
Din comisia mixtă ce au inspectat obiectivele vizate au făcut parte reprezentanţi ai următoarelor instituţii: Poliţia judeţului şi a Municipiului Oradea, ISU Crişana, Garda Financiară, Direcţia de Sănătate Publică, Direcţia Agricolă, Direcţia Sanitar – Veterinară, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor, ITM Bihor, Primăria Oradea şi Prefectura Bihor.
Ca urmare a raportului întocmit de comisie, Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi Garda de Mediu Bihor au solicitat autorităţilor ce au remis autorizaţiile de mediu declanşarea procedurii de revizuire a autorizaţiei de mediu pentru societăţile arătate mai sus. Cu o dezbatere publică cu tot! Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Cluj şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Mediului sunt destinatarele solicitărilor, acestea fiind instituţiile ce pot retrage autorizaţia de mediu pentru ferma de porci de la Palota, considerată principala sursă de poluare olfactivă în Oradea.
C.C.
Citiți principiile noastre de moderare aici!