Potrivit edupedu.ro, experţii Ministerului Educaţiei au în lucru mai multe variante de modificare a planurilor-cadru. În prima variantă, noutatea constă în eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică, Desen și Educație fizică și sport. Totodată, specialişti din Minister vor dispariția Muzicii sau a Desenului dintre orele obligatorii (copiii vor alege ce materie din cele două studiază în fiecare an), eliminarea cu totul a materiilor „Consilierea și dezvoltarea personală” – studiată obligatoriu de elevii din clasele V-VIII, într-o oră pe săptămână (care intră în dirigenție) și „Educația tehnologică” (predată tot într-o oră pe săptămână, în clasele V-VIII).
[eadvert]
O altă variantă de plan-cadru, prezentată de edupedu.ro şi aflată în lucru la Minister, anunţă eliminarea materiei „Limba latină”, tăierea unor ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. De asemenea, dispar materiile Educație tehnologică și Consiliere și dezvoltare personală.
În plus, se doreşte eliminarea notelor la materiile Religie, Muzică, Desen, Educație fizică și sport şi înlocuirea lor cu calificative.
„Aceste discipline se bazează pe predispoziții native, aptitudini, înclinații, având un caracter vocațional explicit”, spun autorii curriculumului, citaţi de edupedu.ro.
Religia se păstrează ca disciplină obligatorie, fără să piardă nici o oră începând din clasa pregătitoare, în schimb ar putea fi eliminată Muzica sau Desenul dintre orele obligatorii, studiate în prezent în câte o oră pe săptămână.
„Elevii, îndrumați de cadrul didactic, pot alege, la cerere, în anul școlar anterior, una dintre cele două discipline. Cererea este contrasemnată de părinte sau reprezentantul legal”, mai prezintă sursa citată.
„În această variantă, autorii propun rearanjarea materiilor în 4 arii curriculare, față de 7 câte sunt în prezent. Astfel, Informatica și TIC intră cu tot cu aria curriculară în noua Matematică, științe și tehnologii. Aria Om și societate se transformă în Societate și civism și pierde materia Religie, care migrează către noua arie Dezvoltare personală și sensibilizare culturală. Aici regăsim Educația artistică (plastică și muzicală), Religia și Educația fizică’’, mai scriu cei de la edupedu.ro.
Astfel, elevii vor avea în total 22 de ore obligatorii pe săptămână, la clasa a V-a, față de 25 în prezent. La acestea se pot adăuga maximum 2 opționale.
La clasa a VI-a şi a VII-a, elevii vor studia Educația muzicală sau Educația plastică. Cu alte cuvinte, elevii nu vor studia și Muzică, și Desen. În acest mod, dispare o oră pe săptămână.
De asemenea, dispare Educația tehnologică, materie care până acum avea o alocare de o oră pe săptămână, respectiv Consilierea și dezvoltarea personală, care avea alocată tot o oră pe săptămână. În acest fel, elevii din clasa a VI-a vor avea 24 de ore obligatorii pe săptămână, față de 27 câte sunt în prezent, iar cei din clasa a VII-a vor avea 27 de ore săptămânal şi nu 30, câte au în prezent.
La clasa a VIII-a, mai arată sursa citată, o oră pe săptămână dispare, prin studierea pe grupe a Muzicii și a Desenului, iar Educația tehnologică este eliminată cu totul, la fel şi Consilierea și dezvoltarea personală.
În total, elevii de clasa a VIII-a vor avea 27 de ore obligatorii pe săptămână, față de 30 câte sunt în prezent.
„Dispare materia Limba latină, care în prezent este studiată la clasa a VII-a, timp de 1 oră obligatorie pe săptămână. Sunt tăiate ore de la Limba modernă numărul 2, de la Fizică, Chimie, Biologie, Geografie și Istorie. Rămân, în schimb, fără nicio tăiere, Religia, Educația socială, Muzica, Desenul, Informatica, Educația fizică, Limba modernă 1, Matematica și Româna. Dispare materia Educație tehnologică, în prezent disciplină cu o oră obligatorie din a V-a până în a VIII-a, inclusiv. Este eliminată și disciplina Consiliere și dezvoltarea personală, studiată în prezent o oră pe săptămână, în fiecare clasă de gimnaziu. Consilierea și dezvoltarea personală devine parte a activității de dirigenție și este reglementată prin ordin al ministrului Educației și Cercetării. Se organizează de către profesorul diriginte, în cadrul orei de dirigenție”, prevede proiectul de curriculum, citat de edupedu.ro.
Trimite articolul
XCultura de bostani. Ioropa are nevoie de mana de lucru ieftina si necalificata.
Da!?…eliminați și școala!Pentru creierul vostru corupt e mai bine așa.
-
Nu e nevoie de eliminarea şcolii, ci de scoaterea unor materii de bază şi înlocuirea lor cu studiul sexualităţii, a înjurăturilor, a bătăilor între elevi…
Apropos de note: acestea reprezintă valoarea manifestării elevilor. E la fel ca şi banii, care reprezintă valoarea une mărfi.-
Am citit articolul.
Comentariul a fost ironic
-