Recunoscând că arealul de studenţi autohtoni are tendinţa de a se restrânge, Universitatea din Oradea şi-a fixat o strategie de atragere de tineri din ţările ne-occidentale cu cea mai mare dezvoltare economică în ultimii ani.
Ambasadorul Chinei la Bucureşti a fost deja invitat la Oradea de Universitate şi de Primărie cât şi de Consiliul Judeţean Bihor, cele trei instituţii dorind să atragă atât investiţii chineze aici, cât şi studenţi.
„Dorim să înfiinţăm un Institut Confucius în Universitate şi China să devină un partener al nostru pe partea de învăţământ, dar şi pentru atragerea de studenţi la specializările în limba engleză”, a explicat miercuri prorectorul Sorin Şipoş.
Cât priveşte Brazilia, unde un prim acord de parteneriat s-a încheiat cu Şcoala de Magistratură din Sao Paolo a cărui director, Armando Sergio Prado de Toledo, a şi conferenţiat, luni, la Facultatea de Drept din Oradea.
Facultatea orădeană de Medicină are de câţiva ani studenţi din India, dar Universitatea îşi mai doreşte tineri indieni şi la specializările în limba engleză recent înfiinţate: Farmacie, Relaţii Internaţionale, Afaceri Internaţionale, Geografie şi Matematică.
Totodată, rectorul Bungău a amintit că Universitatea a semnat parteneriate şi cu Universităţile din Cernăuţi, Chişinău (de Stat şi „Ion Creangă”), Sibiu şi Cluj Napoca („Babes Bolyai”) urmând să se perfecteze şi cu Politehnica Timişoara.
„Dorim parteneriate cu universităţi pentru a mijloci relaţionarea cadrelor şi studenţilor, pentru a nu mai exista bariere. Astfel, profesorii noştri vor putea face parte din comisii de doctorat şi în alte oraşe şi vor putea derula proiecte de cercetare comune. Totodată, ne susţinem studenţii unde nu avem acreditări definitive”, a motivat rectorul Bungău demersul inter-universitar.
„Nelegată politic”
Rectorul a menţionat şi instituţiile cu care s-au semnat recent parteneriate: Primăria Oradea, Inspectoratul Şcolar, Direcţia de Cultură, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor precum şi spitalele cu care Universitatea colaborează de mai mult timp: Judeţeanul, Municipalul şi Spitalul de Recuperare din Băile Felix.
„Universitatea îşi doreşte parteneriate pentru a lucra împreună la dezvoltarea comunităţii locale. Nu dorim însă ca instituţia noastră să fie legată politic, religios sau în alt mod subiectiv. Am vrea să fim polul academic pe care şi-l doreşte Oradea”, a atenţionat însă rectorul Bungău.
Citiți principiile noastre de moderare aici!