De Ziua Universală a Copiilor, deputatul liberal Florica Cherecheş a anunțat că a depus un proiect legislativ de modificare a Legii nr. 263/2007 privind organizarea creşelor.
În esenţă, Florica Cherecheş propune desființarea creșelor săptămânale având ca motivaţie studiile specialiştilor potrivit cărora calitatea vieţii copilului înainte de a intra în sistemul de educaţie obligatorie influenţează dezvoltarea lui ulterioară şi modul în care copilul va învăţa în viitor.
Totodată, este vital ca părinții să participe la creşterea şi educarea copiilor lor. Astfel, deputatul Cherecheș consideră că părinții trebuie „să înţeleagă impactul emoţional negativ pe care îl are separarea, chiar şi pentru câteva zile, de copiii lor în vârstă de sub 3 ani”.
Iar din statististici rezultă că părinţii care-şi înscriu copilaşii la creşa săptămânală petrec doar 25% din săptămână cu aceştia. „ Ca atare, părinţii nu se pot asigura că le e bine copiilor, nu le pot urmări starea de sănătate şi nu pot observa la timp eventuale semne de întârziere în dezvoltarea lor”, consideră Florica Cherecheş. Aceasta mai spune că aceşti copii „sunt traumatizaţi şi se simt abandonaţi atunci când părinţii altora vin să îi ia acasă, iar ai lor nu apar”.
Un alt argument pentru desfiinţarea creşelor săptămânale este că ele contravin principiilor reformei prevăzute de Convenţia ONU privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, respectiv menţinerea copilului în familie.
Contrar aparenţelor, Cherecheş afirmă că desfiinţarea creşelor săptămânale nu va fi o problemă socială.
Taxă stabilită local
Altă modificare dorită de Florica Cherecheş este ca taxa lunară pentru întreţinerea copiilor în creşe, datorată de părinţi, stabilită în prezent prin Hotărâre a Guvernului, să poată fi stabilită de administraţiile locale.
Cherecheș consideră că, astfel, va fi asigurată plata pentru hrană fără să fie nevoie de suplimentări financiare de la bugetul local.
Citiți principiile noastre de moderare aici!