Bisericile din centru, mult visata undă verde în trafic, refacerea Pieţei Rogerius, modernizarea blocurilor operatorii din spitale sau Dealul Ciuperca, toate au ca numitor comun fondurile transfrontaliere România-Ungaria. Pentru sesiunea de finanţare proiecte mari din februarie 2012, Oradea va depune 9 proiecte, unele dintre ele pe teme controversate chiar în rândul beneficiarilor direcţi. „Proiectele sunt scrise în proporţie de 60%, mai sunt necesare discuţii cu partenerii maghiari pentru definitivare”, spune viceprimarul Biro Rozalia.
Piaţa Rogerius şi spitalele
Pe două axe de finanţare diferite, Primăria lucrează la proiecte pentru aşa numitul Centru de afaceri care ar înlocui Piaţa Rogerius şi la schimbarea blocurilor operatorii din spitalul Municipal şi Judeţean.
Proiectul Pieţei Rogerius este în valoare de 3,6 milioane euro şi se referă la „reabilitarea, refacerea şi reaşezarea actualului amplasament”, spune Biro. Implementarea proiectului, care ar dura cel puţin doi ani cu condiţia aprobării finanţării, presupune construirea unei clădiri pe două niveluri. „Va fi o piaţă închisă în care micii producători să-şi desfăşoare activitatea în condiţii mai bune, cu spaţii frigorifice de depozitare, şi comercianţii din bazar să primească locurile care li se cuvin”, promite viceprimarul. Marcel Boloş, şef peste Direcţia Management Proiecte cu Finanţare Internaţională (DMPFI) ţine să-i asigure pe cei îngrijoraţi de viitor că se păstrează numărul de locuri de acum, dar că piaţa de bazar va trece în spate iar producătorii la intare.
În contul a câte 2 milioane de euro, Primăria ar moderniza şi dota şi blocurile operatorii ale spitalelor Judeţean şi Municipal.
Turism religios
La axa de finanţare pentru turism, DMPFI pregăteşte trei proiecte – două de rezervă. Cu un maximul la 1,5 milioane de euro pe proiect, prima opţiune a Primăriei este Biserica cu Lună, Catedrala Reformată de pe strada Primăriei şi biserica din Cetate. Au fost alese pentru valoarea lor şi pentru urgenţa intervenţiei, spune Biro. În plus, acestea au semnat cu Primăria acte pentru darea în administrare a spaţiilor pe zece ani, formalităţi necesare accesării de fonduri.
Biserica din Cetate este singura omisă din planurile de reabilitare ale ansamblului istoric, turnul catedralei din strada Primăriei este în pericol iar restul banilor ar ajunge pentru picturile Bisericii cu Lună. Proiecte de rezervă la această axă sunt pentru Sinagoga Neologă şi pentru Catedrala Greco-Catolică.
Contestatul drum expres
Construirea unui drum de legătură rapidă între Strada Bihorului şi Podul Macio, a cărui utilitate este vehement contestată de riverani, face obiectul unui proiect pentru care Primăria va cere cinci milioane de euro. Rostul acestuia este de „fluidizarea traficului pentru cei care tranzitează oraşul, ca să nu mai fie nevoiţi să iasă în centru”, spune Boloş.
Pentru 1,7 milioane de euro Primăria anunţă că depune proiectul pentru „Dispereceratul de trafic auto”. Suma ar acoperi costul aparaturii video, contoarelor de trafic auto, echipamentul de dispecerat şi al eventualelor indicatoare de circulaţie. Rezultatul palpabil ar fi realizarea unui „sistem de undă verde”, eventual pe ruta Gară-Magheru-Centrul Civic-Cantemir-Nufărul.
Monitorizare CET şi dealul Ciuperca
Un centru de monitorizare pierderi pe reţelele CET-ului face obiectul unui alt proiect pregătit de DMPFI pentru fondul România-Ungaria. În contul a 805.000 euro, s-ar monta senzori de citire care s-ar cotecta prin fibră optică cu un dispecerat. Grădina dorită pe Dealul Ciuperca este un proiect în valoare de 800.000 de euro.
C.Gh.
Gradina publica pe Dealul Ciuperca
Centru de afaceri în Piaţa Rogerius
Noi drumuri pe bani europeni
Citiți principiile noastre de moderare aici!