Alegerile locale au trecut. Primarii nu mai au nici un motiv să amâne amenzile aplicate celor care încă nu deţin o asigurare împotriva calamităţilor, după ce perioada de graţie prilejuită de campania electorală a luat sfârşit.
Asta la prima vedere. Pentru că există un motiv foarte serios pentru care primăriile nu aplică amenzi celor care nu au asigurată locuinţa. Nu există o bază de date reală cu proprietarii care şi-au asigurat locuinţele.
Potrivit ultimelor date transmise de Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID), la sfârşitul lunii iunie erau în vigoare mai puţin de 425.000 de poliţe obligatorii de asigurare pentru locuinţe (care acoperă exclusiv cele trei riscuri naturale la care obligă legea – cutremure, inundaţii şi alunecări de teren).
Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), Constantin Buzoianu, motiva numărul mic de asigurări obligatorii a locuinţelor prin „lipsa de interes a pieţei în a promova acest tip de asigurare, nivelul redus de conştientizare a potenţialilor asiguraţi, dar şi lipsa de implicare şi de acţiune a autorităţilor locale în ceea ce priveşte aplicarea prevederilor legale din acest domeniu”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu.
PAID a fost creat în anul 2009 de către 13 companii de asigurări. PAID emite poliţele de asigurare impotriva dezastrelor naturale (PAD), care acoperă doar riscurile de cutremur, alunecări de teren şi inundaţii.
În condiţiile în care modificările aduse legii 260/2008 au permis proprietarilor să deţină şi o poliţă facultativă de locuinţă care să acopere şi cele trei riscuri de catastrofe naturale amintite, companiile de asigurări, inclusiv cele membre PAID, au lansat şi au început să vândă produse similare poliţei PAD, la acelaşi preţ, dar cu mai multe riscuri acoperite.
Conform legii 260/2008, proprietarii care nu şi-au asigurat locuinţele obligatoriu împotriva riscurilor de (fie prin poliţe obligatorii – PAD fie prin poliţe facultative care să includă aceste riscuri) pot fi amendaţi cu sume de la 100 de lei la 500 de lei de către primari.
În Bihor
Potrivit ultimelor statistici ale PAID, în judeţul Bihor sunt în prezent 13.383 de locuinţe asigurate cu asigurare obligatorie PAD, din care 8.563 în mediul rural. „În Oradea sunt în vigoare, în prezent, 3.587 de asigurări obligatorii şi 90.000 de locuinţe care ar trebui asigurate”, ne-a declarat Tănase Miculescu, director executiv adjunct la Direcţia Economică din Primărie. Acesta a mai precizat că în ceea ce priveşte numărul asigurărilor facultative, care includ şi riscurile asigurărilor obligatorii, „nu există o situaţie riguroasă”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!