În tentativa declarată de a „reprofesionaliza şcoala” şi de a o duce în afara influenţei politice, actualul ministru al educaţiei, Mircea Dumitru, a anunţat, la începutul lui septembrie, că în octombrie se va ţine concursul de director pentru toate şcolile, liceele şi grădiniţele. Demersul său a stârnit reacţii adverse din partea mediului politic. Local, UDMR s-a pronunţat prin vocea deputatului Szabo Odon contra implementării acestei măsuri după calndarul impus de minister.
Ocupaţi
„Am câteva probleme cu metodologia pentru acest concurs pentru ditectori. Ordinul de ministru a fost semnat în 31 august, a fost publicat în Monitorul Oficial în 9 septembrie, cu două zile înainte de începerea anului şcolar. Primul termen din concurs este în 12 octombrie. Eu cred că nu organizezi un concurs de acest gen la început de an şcolar”, arată Szabo. Deputatul spune că în această perioadă directorii sunt ocupaţi cu orarele, cu integrarea profesorilor noi, cu completarea comisiilor şcolare şi cu acomodarea elevilor din clasele la început de ciclu şcolar – zero şi a cincea.
Despre viitor
Szabo declară că nici metodologia nu i se pare potrivită. Arată că proiectul aspirantului la directorat în noul sistem nu ar trebui să conţină atât o analiză a proiectului anterior cât o analiză a situaţiei de fapt plus un proiect propriu de management.
„Actualii directori nu se vor prezenta la concurs”, proroceşte deputatul, invocând faptul că aceia care iau în serios postul nu au vreme să se pregătească corespunzător şi vor prefera să facă un pas în lateral decât să se facă de râs în faţa comisiei de examinare.
Szabo a ridicat şi problema unei prevederi care-i lasă pe afară pe unii aspiranţi la directorat. Conform noilor standarde, candidaţii trebuie să facă parte din Corpul Experţilor în Educaţie. „Acest for, în care accesul se face exclusiv pe bază de dosar, face înscrieri doar câteva luni pe an. Acum, până la concurs, nu. Avem cel puţin 20 de directori pe funcţie care ar putea întruni punctajele necesare dar nu îşi pot depune dosarele”, arată Szabo.
Acesta contestă şi prevederea care interzice ca, în caz de neprezentare a niciunui candidat, directorii aflaţi anterior pe funcţie nu pot rămâne nici măcar provizoriu. „Vor fi multe şcoli unde nu vor fi candidaţi iar cei care-i vor înlocui vor fi mai slab calificaţi. Nu cred că scopul concursului este decăderea actului managerial”, e opinia sa.
Acesta arată că directorii de şcoli îşi doresc un mandat de patru ani, aşa cum le-ar asigura continuitate pentru patru ani şi i-ar scuti de căciuleli la inspectorate, dar nu în orice condiţii. În concluzie, pretenţia sa este amânarea concursului. „Vom avea o discuţie, chiar săptămâna viitoare, în Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor, la care îl aşteptăm şi pe domnul ministru. Sper că vom găsi înţelegere şi vom reuşi să găsim o soluţie pentru modificarea metodologiei”, a declarat Szabo.
Citiți principiile noastre de moderare aici!