Bunăoară, recent, prefectul Bolojan a propus mărirea numărului de cabinete notariale în Bihor. Ţinta erau oraşele din judeţ, care servesc zone de zeci de mii de persoane cu un singur notar! Ilie Bolojan a făcut o comparaţie elocventă: din 50 de notari, 40 sunt în Oradea, ceea ce înseamnă că în reşedinţa de judeţ avem un notar la 7.000 de inşi, în timp ce în restul judeţului se ajunge ca un notar să deservează zeci de mii de persoane.
Iată cum sunt împărţiţi cei zece notari din judeţ: trei în Aleşd, câte doi în Marghita şi Salonta, câte unul la Beiuş şi Ştei şi unul singur pentru zona Valea lui Mihai – Săcueni.
Vrea şi în comune
„Am discutat cu primarii şi s-a ajuns la propunerea suplimentării notarilor publici în oraşele mici şi comunele de peste 15.000 de locuitori, astfel încât să ajungem ca un notar să deservească aproximativ 15.000 de persoane”, ne-a declarat Ilie Bolojan. Prefectul a arătat şi cum ar trebui suplimentaţi notarii: câte unul la Tileagd, Bratca-Vadu Crişului, Popeşti-Suplacu de Barcău, Marghita, Valea lui Mihai-Săcueni, Salonta, Tinca, Beius, Stei–Vascau.
„Am trimis propunerile Consiliului Naţional al Notarilor şi Ministerului Justiţiei. Însă Camera Notarilor Publici din Bihor a respins această cerere. E clar că le e frică de concurenţă”, a concluzionat Bolojan.
Deşi avizul Camerei Notarilor e necesar pentru înfiinţarea de noi cabinete, înaltul funcţionar public susţine că va milita în continuare în acest scop. Bolojan a ţinut să precizeze că au mai fost cazuri când s-au înfiinţat noi cabinete notariale peste capul notarilor din judeţul respectiv. De asemenea, reprezentantul Guvernului a mai precizat că, din câte ştie, vor exista iniţiative parlamentare pentru liberalizarea numărului notarilor publici.
Călin Corpaş
Trimite articolul
XAm fost la un notar sa legalizez niste acte dar lipsea notarul la ora 13. Pai la ora asta veniti? Este ora 13!!! Ce program este acesta? Oricum, am aflat ca trebuia sa platesc pana in 200000 lei pt. o declaratie pe proprie raspundere legalizata dar lipsea noatrul. Am dat fuga la un alt notar <<tot in Parcul Traian>> unde am achitat 450000 lei, chitanta am primit doar la cerere. Nu am fost prea atent, nevasta mea a inteles ca cineva i-a propus fara chitanta dar eu nu am auzit fiind grabit. Asta este d-lor.
Am fost la un notar sa legalizez niste acte dar lipsea notarul la ora 13. Pai la ora asta veniti? Este ora 13!!! Ce program este acesta? Oricum, am aflat ca trebuia sa platesc pana in 200000 lei pt. o declaratie pe proprie raspundere legalizata dar lipsea noatrul. Am dat fuga la un alt notar <<tot in Parcul Traian>> unde am achitat 450000 lei, chitanta am primit doar la cerere. Nu am fost prea atent, nevasta mea a inteles ca cineva i-a propus fara chitanta dar eu nu am auzit fiind grabit. Asta este d-lor.
Initiativa prefectului este de apreciat, desi aceasta casta notarilor este greu de spart. Sa speram insa ca odata cu intrarea in UE cineva va lua in vizor si aceasta situatie a notarilor. Este inadmisibil ca legea sa te oblige sa apelezi la seviciile unui notar, atata timp cat in domeniu nu exista concurenta reala. Este inadmisibil sa platim onorarii colosale unui numar restrans de notari, pe cand mii de absolventi de drept stau in somaj sau sunt obligati sa se reprofileze. Situatia castei notarilor este o rusine nationala.
D-ul prefect ar trebui sa propuna o masura de incompatibilitate a notarilor,in sensul ca,cei care au stagiari pe langa ei, si de regula sunt rude de gradul cel mai apropiat,sa renunte la asa ceva.Cum se vrea o efcientizare a activitatii notariale cand este una din cele mai inchise caste din Romania??????Nu esti fiu,nepot sau donator a unor sume colosale,n-ai ce sa speri sa lucrezi in domeniu nici macar ca secretar!Deci ce sa mai ne lamentam!!!!
Cred ca este bine ceea ce face,dar fara un sprijin de la toate nivelurile (politice,economice0 s-ar putea sa nu poata sa rezolve nimic.Dar este bine ca cineva se poate lua de niste infumurati si niste aroganti care iti rid in nas desi tu ii patesti.