Prezent miercuri în emisiunea „Direct în subiect”, cu redactorul Călin Corpaş, transmisă LiVE pe Bihon.ro, Florin Birta a anunţat că aquaparkul wellness termal „Nymphaea” va fi deschis în cursul lunii august. Administraţia Domeniului Public (ADP) subordonată Primăriei va avea un răgaz de minimum un an pentru a arăta că ştie administra eficient aquapark-ul. Recentul accident din Ştrandul Ioşia, când Moldovanyi Krisztian şi-a opărit piciorul în apă fiartă, de 85 de grade Celsius, fără ca băiatul să aibă vreo vină, arată, totuşi, că ADP are probleme mari în administrarea Ştrandului Ioşia, după ce în urmă cu cinci ani o fetiţă murea înecată în acelaşi ştrand, din cauza neglijenţei angajaţilor ADP. Noul viceprimar Birta are, însă, în continuare încredere în societatea municipală condusă de Liviu Andrica căria i s-a dat pe mână şi aquaparkul „Nymphaea”.
Se cer investiţii în Ioşia
„100% încercăm pe viitor găsirea unor fonduri pentru reabilitarea Ştrandului Ioşia, nu la nivelul aquaparkului, pentru a evita alte asemene accidente. Sunt lucruri regretabile, dar nu ştiu dacă această păţanie putea a fi evitată sau nu. Dar este clar că trebuie investiţi bani în acel aquapark. Cred că cei din conducerea ADP vor lua măsurile necesare pentru a evita alte accidente pe viitor”, răspunde Birta. Despre aquapark: „Sunt sigur că în cursul lunii august acel aquapark va fi deschis, deoarece ADP depune toate eforturile, inclusiv de autorizare, pentru deschiderea acelui parc. De exemplu, trebuie să ai salvamari angajaţi. Toţi cei care vor lucra acolo trebuie să fie angajaţii ADP. Pentru cursul de salvamar, trebuie să faci cursul de salvamar la Constanţa. Lucrarea a fost gata, se poate vedea acest lucru. Probabil au mai fost unele remedieri, dar vrem ca în momentul în care deschidem, să ne ridicăm la standardele de calitate la care a fost construit acest aquapark şi la standardele pe care le aşteaptă populaţia. Nu vrem să îl deschidem şi apoi să apară probleme”, jusitifică Birta de ce municipalitatea, prin ADP, evită să deschidă aquapark-ul, ratându-se, practic, sezonul estival.
Aquaparkul să se autofinanţeze
Iată cum a răspuns Birta, întrebat care va fi termenul de încercare pentru ADP, după care Primăria va decide dacă lasă aquaparkul pe mâna ADP sau va aduce un administrator privat: „În şase luni nu poţi să îţi dai seama dacă aquaparkul este bine administrat sau nu. Dar probabil că într-un an, un an şi jumătate, după ce treci o iarnă şi o vară, poţi să îţi dai seama dacă este bine administrat.Experienţa noastră cu ADP în ceea ce priveşte pieţele, ştrandurile şi celalalte pe care le are ADP în subordine ne arată că ADP şi-a făcut treaba. ADP este pe profit”, afirmă Birta. Primăria Oradea nu doreşte să subvenţioneze acest aquapark, pe cât posibil. „Nu ştiu dacă se poate amortiza investiţia, dar acel aquapark trebuie să se autofinanţeze, nu în perioada de iarnă, dar din ce intră pe perioada de vară încercăm să se autofinanţeze. Primăria subvenţionează gigacaloria, transportul public, dar acesta fiind un aquapark de recreere, dacă vii, trebuie să plăteşti. De aceea, planul a fost făcut în aşa fel încât încasările să îţi acopere cheltuielile”, precizează viceprimarul lui Ilie Bolojan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!