La licitația anunțată anul trecut în decembrie au participat 5 companii. În numele câștigătorilor licitației, contractul a fost semnat de directorul general Cristian Erbașu. Suma angajată prin contract este de 98 de milioane de lei. Aquaparkul se va numi „Toldi”, numele fiind inspirat de poemul-trilogie scris de Arany János. Chiar arhitectura aquaparkului e inspirată de luptele eroului Toldi cu lupii, dar și de stufărișul din jurul Salontei. Toldi Miklos este un erou maghiar care a trăit între 1320-1390 și care era renumit datorită forței sale: arunca cu pietre de moară, putea să țină cu o singură mână o rudă de car și chiar lupta cu lupii. Clădirea principală a stațiunii balneare a fost proiectată cu un stuf stilizat în exterior. Colectivul de proiectare arhitectură e format din: Alexandra Chiș, Raluca Vlad, Adrian Ardelean, Daniel Tivadar. Aquapark-ul va avea o zonă SPA, o salină, camere de masaj, piscină cu bar, bazine pentru adulți și copii, bazine de înot și geotermale. În cadrul aquaparkului va fi construit un turn de tobogane cu silueta Turnului Ciunt, simbolul Salontei. În interior vor fi două tobogane Body Slide, bazin cu valuri, cafenea, restaurant, 1.428 de dulapuri. Lângă aquapark va fi construită o parcare acoperită cu panouri fotovoltaice.
[eadvert]
Aguaparkul se va întinde pe 2,8 ha, va avea o suprafață desfășurată de peste 10.000 mp. Capacitatea exterioară a aquaparkului va fi de 1.500 de persoane, iar cea interioară de 300 de persoane. Înainte de a realiza această investiție, Salonta a fost declarată stațiune turistică de interes local.
Török László a afirmat că realizarea unui aquapark în Salonta înseamnă „investiţii în turism, beneficii directe şi indirecte în economia oraşului nostru”, iar ministrul Cseke vorbea despre faptul că pentru Salonta „comoara valoroasă” este apa termală, iar prin această investiţie ea va fi exploatată. Municipalitatea vrea să valorifice comoara aflată sub oraș – apa termală – și să-i convingă pe turiștii care preferă zonele balneare din Ungaria să-și petreacă vacanța în țară. „România, de la granița cu Ungaria, are în jur de 20 de kilometri de apă geotermală sub pământul nostru. În acest context, noi am dorit să revigorăm turismul din zona noastră, ca cetățenii din România să rămână acasă, să se simtă mai bine și să cheltuiască aici”, explică primarul Salontei.
În nota de fundamentare a proiectului se arată: „Cu privire la necesitatea și oportunitatea construirii unui aquapark, sunt de precizat următoarele aspecte: anual sute de mii de cetățeni români își petrec timpul liber în aquapark-uri și centre wellness din Ungaria, la numai 20/50/100 km distanță de granița celor două țări, vizitând localitățile Debrețin, Gyula, Mako, Oroshaza. Aceste orașe sunt pline de cetățeni români, care cheltuiesc banii în centrele wellness de acolo. În acest context, realizarea aquaparkului din Salonta nu este numai de interes local sau regional, dar este și de interes național. Prin construirea aquaparkului Toldi se vor asigura servicii de recreere pentru un număr rezonabil de cetățeni și, prin serviciile directe și indirecte oferite prin construirea obiectivului, acesta va contribui la întărirea economiei României. De asemenea, prin construirea aquaparkului din Salonta se vor crea o serie de locuri de muncă și, indirect, se vor dezvolta o serie de afaceri în jurul investiției: cazări, restaurante și alte asemenea vor prinde contur în zona aquaparkului”.
12 milioane pentru Mădăras
Odată cu acest contract pentru Salonta, a fost semnat și un contract de 12 milioane de lei pentru casa de cultură de 150 de locuri din Mădăras.
„Profitând de potențialul apei termale din Salonta, primarul László Török a visat din nou la multe, deoarece aquaparkul creează locuri de muncă și creștere economică și deschide noi perspective pentru cei care locuiesc acolo. Și Péter Dávid din Mădăras duce viața culturală la un nou nivel și întărește comunitatea. Primele rezultate ale Ministerului Dezvoltării condus de Uniunea Democrată Maghiară din România și Attila Cseke sunt deja vizibile în toată Transilvania. Se lucrează mult și multe planuri ale comunităților locale nu au fost încă implementate”, a declarat vicepremierul Kelemen Hunor. La Casa de cultură din Mădăras vor fi amenajate o bibliotecă și o sală de curs cu 150 de locuri, precum și vestiare și săli de repetiție.
Trimite articolul
XAsta e tot? Trei bazine cu apa pana la genunchi si gata, ii zicem Aquaparc si cheltuim de 20 de milioane € ?!?…
Nu va mai satura nimeni, nici Dumnezeu?..
-
50% din valoare sunt pentru comisioane probabil.
20 de milioane de euro a costat aquapark Nymphaea din Oradea, care este mult mai mare.
“Toldi”…. un nume mai unguresc nu ati gasit? Ceva care sa semene cu numele primarului cumva. Oh, wait….
Sa speram ca Bolojan va bloca acest proiect