Castelul de la Balc şi-a găsit stăpân. Unul cel puţin la fel de misterios ca şi legenda care învăluie castelul. Noul proprietar al castelului de la Balc este un investitor din Mioveni care ar avea intenţia să construiască un aquapark la Balc. Ipoteză confirmată şi de perspectivele pe care la avea la Balc Consiliul Judeţean, instituţie care avea drept de preemţiune asupra imobilului.„În virtutea acestui drept de preempţiune, noi trebuia să realizăm ceva de interes public, la Balc. Ideea nu era să achiziţionăm un castel, ci să-l transformăm în centru de agrement pentru copiii instituţionalizaţi, ori pentru cei de la protecţia copilului, care stau în chirie. Ar fi putut avea o astfel de destinaţie, de centru de agrement, fiindcă acolo sunt ape termale”, spune consilierul judeţean Szabo Odon. Preşedintele CJ spera ca OMV-Petrom să doneze castelul Consiliului Judeţean, pentru ca acesta să-l dea în folosinţa Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). „Am sperat că nu se va vinde. Puteau face un act de caritate, că au luat destul din ţara asta gratis. OMV nu a luat doar staţiile Petrom, ci şi zăcămintele, care nu pot fi contabilizate. În toate ţările, companiile mari fac acte caritabile, în semn de respect”, spune şeful CJ Bihor.
Consiliul Judeţean Bihor nu va putea invoca dejucarea dreptului de prempţiune asupra Castelului de la Balc. Chiar dacă proprietarul Castelului Balc, OMV Petrom nu a comunicat Consiliului Judeţean că are un cumpărător.
La o treime de preţ
Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, pare destul de dezamăgit de atitudinea celor de la OMV-Petrom. Ţîrle spera că nu se va vinde castelul, pentru a fi donat Consililului Judeţean!
„Ei s-au folosit de o Hotărâre de Consiliu din 2010, în care Consiliul Judeţean îşi exercita dreptul de preempţiune doar pentru sume sub 800.000 de euro. Am înţeles că în cele din urmă au vândut castelul la preţul de 801.000 euro. Nu ne-au făcut nicio comunicare că au client la preţul de 801.000 euro. Ne-au ocolit”, spune Ţîrle. Preşedintele CJ spera ca OMV-Petrom să doneze castelul Consiliului Judeţean, pentru ca acesta să-l dea în folosinţa Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC). „Am sperat că nu se va vinde. Puteau face un act de caritate, că au luat destul din ţara asta gratis. OMV nu a luat doar staţiile Petrom, ci şi zăcămintele, care nu pot fi contabilizate. companiile mari fac acte caritabile, în semn de respect”, spune Ţârle. OMV Petrom a scos la vânzare Castelul Balc, proprietate compusă din patru corpuri principale, construite pe un teren de aproximativ 20 de hectare, încă din 2009. „Valoarea minima de la care porneşte licitaţia este de circa 2,5 milioane de euro”, anunţau proprietarii, care îşi rezervau însă dreptul de a retrage oricând oferta de pe piaţă. Ceea ce au şi făcut. Politica firme a fost încă de la privatizare în 2004 să vândă toate activele care nu aveau legătură cu domeniul de activitate : gaze-petrol.
Legenda Castelului de la Balc
Domeniului nobiliar din Balc i-a apartinut unui cumnat al prinţului Gheorghe Ghica, bancherul Iosif Pincas. Legenda spune că soţia printului şi-a pierdut viaţa în castel şi spiritul ei bântuie castelul. Iosif Princas era descendent al unei familii de evrei spanioli, frate cu celebrul pictor Pascin. Iosif Pincas era proprietar al Bancii Fuzionate din Oradea. Era printre primii 10 bogaţi ai României interbelice. El a cumpărat Castelul Balc de la groful Karoly Imre pe un pumn de aur, cu condiţia să-l poată răscumpăra pe aceeaşi sumă. Sora lui Pincas, Diana, era căsătorita cu prinţul Gheorghe Ghica, iar acesta venea des la castel. În primii ani, cu bucurie, mai apoi cu tristeţe din cauza unui crunt accident care s-a petrecut la Balc.Natalia, soţia lui Ghica, era din familia ţarului rus Romanov. Într-o zi, când îşi curăţa cu benzină mănuşile din piele de căprioară a luat foc şi a murit de pe urma spaimei. După moartea ei, prinţul Ghica a adus din Maramures o bisericuţă din lemn pictată şi i-a facut o troiţă la mormânt. A angajat un gradinar care sa puna în fiecare zi o floare proaspată la mormânt. Prinţul a suferit atât de tare, încât nu s-a mai căsătorit niciodată. Mormântul a fost distrus 13 ani mai târziu, într-un incendiu. Mai dăinuie doar frumosul castel şi legenda prinţesei. Se spune că spiritul ei bântuie holurile castelului…
Veronica Bursaşiu, Călin Corpaş
Citiți principiile noastre de moderare aici!