A ajuns la final Şcoala de Vară Orientarea şi Gestiunea Carierei 2018, editia a 5-a, organizată de Asociaţia de Responsabilizare şi Dezvoltare a Tineretului Oradea (ARDT). Timp de două săptămâni, 59 de elevi din clasele a X-a şi a XI-a, veniţi din judeţele Bihor, Arad, Alba şi Sălaj, au avut un program intens în care s-au îmbinat fericit orele intense de curs cu momentele de relaxare şi distracţie.
Ideea Şcoalii de Vară este de a crea un mediu comunitar studențesc și tineret propice dezvoltării personale și profesionale, de a urmări şi ghida tinerii în căutarea unei cariere sau profesii, facilitând accesul studenților în artele Antreprenoriatului, încercând de asemenea să creeze un brand studențesc nou.
În prima săptămână, elevii au avut parte de cursuri de psihologie şi orientare în carieră, susţinute de psiholog Adriana Borza din partea Centrului de Consiliere şi Servicii privind Cariera, şi de către psiholog Sofia Augusta Laza, psiholog Ioana Maria Budău (Oros) şi psiholog Tănase Alexandra. Prin aceste cursuri s-a încercat să se determine aptitudinile şi înclinaţiile fiecăruia ajutându-i pe copii să facă primele alegeri legate de viitorul lor profesional, dar au fost şi îndrumaţi cum să îşi gestioneze emoţiile, fricile şi nesiguranţa în forţele proprii. Cursurile s-au ţinut la Centrul de Tineret Oradea din Cetatea Oradea, susținut de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Bihor în parteneriat cu Muzeul Orașului Oradea – Complex cultural, cu susţinere şi din partea Asociaţiei Firmelor Bihorene.
Elevii au avut decoruri şi atmosferă ca în şcoala Hogwarts din Harry Potter, fiind împărţiţi pe cele patru case: Gryffindor, Slytherin, Ravenclaw, Hufflepuff. Astfel au fost stimulaţi să răspună cât mai bine şi să se implice la cursurile din cadrul proiectului, pentru a aduna puncte, la fel ca în celebrul film. Au avut apoi training-uri în carieră şi team-building-uri cu traineri ai Uniunii Studenţilor din România (USR). Trainerii Alisa Donu, Nicu Bianca, Ivaz Lăcrimioara, Bianca Radu, Luca Adriana şi Alexandru Cristea le-au vorbit despre tipurile de comunicare, despre stiluri comportamentale, despre comunicarea asertivă, despre interpretarea corectă a limbajului verbal şi nonverbal, găsind modalităţile optime de relaţionare cu cei din jur.
După un scurt chestionar, cei 59 de elevi s-au îmărţit pe cursurile introductive ţinute în facultăţi ale Universităţii Oradea. Au fost primiţi la: Facultatea de medicină, Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei, Facultatea de Inginerie Energetică şi Management Industrial, Facultatea de Arte – Departamentul de Muzică şi Departamentul de Arte Vizuale, Facultatea de Geografie, Turism şi Sport, Facultatea de Litere, Facultatea de Drept, Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, Facultatea de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură, Facultatea de Ştiinţe şi Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane. În cadrul acestor cursuri, cu ajutorul câte unui profesor desemnat, elevii s-au familiarizat cu sălile şi laboratoarele, au beneficiat de scurte prezentări ale facultăţilor cu secţiile fiecareia. Ca o continuare a acestor cursuri introductive, copiii au făcut apoi vizite la companii în care ar putea fi angajaţi după terminarea studiilor (ex: Spitalul Pelican, Qubiz, Eberspächer).
Şi cursuri, şi distracţie
Pe partea de relaxare, în cele două săptămâni au beneficiat de tururi ale oraşului Oradea (Biserica cu Lună, Pasajul Vulturul Negru, Piaţa Unirii, Turnul Primăriei, Cetatea Oradea), au fost prezenţi la Gala Diplomelor 2018 a Facultăţii de Arte la Muzeul Ţării Crişurilor, au avut activităţi sportive ( baschet, fotbal, volei, înviorare), seri sociale de jocuri de societate, seri de dans şi film la Cinema Palace Oradea, petrecere la piscină şi paintball.
Sâmbătă este ziua în care cei 59 de elevi îşi vor lua rămas bun de la Şcoala de Vară a ARDT. Au învăţat foarte multe, s-au şi distrat, şi-au făcut mulţi prieteni cu care vor ţine legătura pe mai departe, şi ce este important, cursurile au avut efect, mulţi dintre ei dorindu-şi de pe acum să aplice pentru facultăţile Universităţii Oradea. Le-a plăcut atât de mult, încât mulţi din cei din clasa a X-a vor să vină şi anul viitor la Şcoala de Vară.
Citiți principiile noastre de moderare aici!