În urma fenomenelor meteorologice din ultima perioadă înregistrate în judeţul Bihor, mai mulţi fermieri au sesizat pagube la culturile agricole, datorită grindinei sau ploilor torenţiale. „Împreună cu Instituţia Prefectului am solicitat administraţiilor locale activarea Comisiilor Locale, pentru evaluarea pagubelor înregistrate ca urmare a sesizărilor depuse de către fermieri la sediile primăriilor”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
După o primă etapă de evaluare, 28 de primării au trmis către DA Bihor situaţii centralizatoare privind suprafeţele calamitate, culturile şi gradul de calamitare. Suprafaţa totală calamitată în această etapă este de 38.892 ha. Cele mai afectate culturi au fost porumbul (peste 12.000 ha), grâul (peste 13.000 ha), rapiţa (peste 5.000 ha), floarea-soarelui (4.000 ha), viţa-de-vie (peste 20 de hectare), livezile (aproximativ 30 ha), 1.000 hectare de soia, dar şi legume şi alte culturi. Fenomenul meteorologic predominant a fost grindina, dar şi băltirile de apă au contibuit la aceste pagube.
„În zilele următoare vom finaliza centralizarea proceselor-verbale de constatare a pagubelor, vom discuta şi analiza această sitaţie în cadrul Comisiei Judeţene, numită prin ordinul prefectului în acest scop, iar în urma validărilor vom comunica Centrului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MADR situaţia pagubelor produse culturilor agricole în judeţul Bihor”, a punctat Nicolae Hodişan.
Scutiri
O primă măsură de sprijin faţă de producătorii agricoli care au suferit pierderi în urma acestor fenomene meteo a fost luată prin publicarea în Monitorul Oficial nr. 474 din 24 iunie 2016 a ordinului preşedintelui ANAF nr. 1863/2016, pentru aplicarea procedurii de reducere a normei de venit în cazul activităţilor agricole, urmând ca în conformitate cu prevederile Legii 227/2015 privind Codul Fiscal, să să se ia măsuri pentru reducerea normei de venit la fermierii cu pagube.
„Vreau să evidenţiez un aspect pozitiv, ca urmare a discuţiilor cu unii fermieri care au poliţe de asigurare pentru calamităţi naturale şi care au fost deja despăgubiţi de către firmele de asigurare cu sume apreciabile, care din spusele fermierilor acoperă o parte însemnată a acestor pierderi. Recomand pe viitor tuturor fermierilor care înfiinţează culturi agricole să-şi ia această măsură de precauţie prin încheierea unor poliţe de asigurare, care se pare că reprezintă o variantă mai sigură de recuperare a unor posibile pierderi cauzate de fenomene meteorologice”, a precizat directorul Direcţiei pentru Agricultură Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!