Conform statisticilor Direcției Agricole Județene (DAJ) Bihor, suprafața totală înregistrată în agricultură ecologică este de 3807,66 ha. Din această suprafaţă peste 2000 de hectare sunt certificate ecologic.
În primul an de conversie sunt 925,96 ha, în anul doi de conversie 603,14 ha şi în anul trei de conversie – 99,16 ha.
În agricultura ecologică sunt de asemenea înregistrate în Bihor şi 203 bovine, 62 de bubaline şi 579 de familii de albine.
Proaspăt şi „curat”
Agricultura ecologică, numită şi agricultură organică, are scopul de a produce hrană curată cu ajutorul unor practici care să se alinieze misiunii de a conserva şi dezvolta mediul înconjurator. Astfel, produsele agroalimentare rezultate trebuie să fie proaspete, fără să se intervină asupra factorilor naturali de dezvoltare.
Trecerea de la agricultura convenţională la cea ecologicp nu se poate face de la o zi la alta, ci pe o perioadă suficient de îndelungată pentru ca solul să devină fertil iar echilibrul ecosistemului să fie restabilit.
Astfel, pentru culturi, perioada obligatorie de conversie este de cel puţin doi ani înainte de însământare, iar în cazul păşunilor şi al furajelor perene, cel puţin doi ani înainte de utilizarea acestor produse ca furaje obţinute din agricultura ecologică.
Pentru culturile perene precum plantaţiile pomicole şi viticole, perioada de conversie este de cel puţin trei ani înainte de prima recoltă a produselor ecologice. Perioada de conversie pentru albine este de un an, dacă familia a fost cumpărată din stupine convenționale.
Pentru a veni în sprijinul celor care doresc să cultive eco sunt puse la dispoziție mai multe programe de finanțare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!