Este vorba despre pensionarii care au cotizat mai puţin de zece ani la sistemul public de pensii. Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a declarat că această categorie va fi încadrată într-o nouă formă de ajutor social, iar pentru asta este nevoie de încă o schimbare a legii.
„Vom scoate din rândul pensionarilor pe cei care nu au cotizat zece ani, cei care nu au un stagiu minim de cotizare de zece ani, adică cei cu pensia minimă. Culmea este că cei cu pensia minimă i-au prins din urmă pe foarte mulți care au cotizat 15-20 de ani și care sunt tot pe la suma de 500 – 600 de lei.
Ei vor avea un fel de statut de asistat social și vor fi într-o legislație proprie. Pentru aceștia, de la 1 iulie, pensia crește la 640 de lei, dar atenție: nicio altă pensie din România, inclusiv pentru cei care au cotizat mai mult de 10 ani, nu va scădea sub 640 de lei”, a mai spus Lia Olguța Vasilescu.
„Într-o parte vor rămâne pensionarii care vor crește pe punctul de pensie prognozat să fie 1.775 de lei până în anul 2020, iar în partea cealaltă nu se va mai crește pe punctul de pensie, ci atunci când statul va considera că este necesar să mărească aceste indemnizații minime, vor fi făcute creșteri, dar clar nu în același ritm cu cei care au cotizat”, a explicat ministrul Muncii.
În Bihor
În judeţul Bihor, potrivit datelor primite de la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor, de indemnizaţie socială au beneficiat în anul 2017 18.901 pensionari. Indemnizaţia socială a fost instituită începând cu data de 01.04.2009.
De indemnizaţia socială beneficiaza pensionarii sistemului public de pensii, aceasta fiind determinată ca diferenţă între nivelul prevăzut în Legea bugetului de stat şi nivelul cuantumului pensiei cuvenit sau aflat în plată sau după caz nivelul cuantumurilor însumate ale tuturor drepturilor stabilite şi platite de sistemul public în baza unor legi cu caracter special. Începând cu data de 01.03.2017 cuantumul indemnizatiei sociale este de 520 de lei.
Se cumpără vechimea
Persoanele care nu au stagiul complet de cotizare pentru a putea ieşi la pensie sau chiar pensionarii sociali îşi vor putea completă vechimea în muncă pentru obţinerea unei pensii în sistemul unitar de pensii publice. Stagiul de cotizare se poate completă până la data de 31.12.2018.
Potrivit lui Carmen Polman, directorul executiv adjunct al CJP Bihor, poate încheia contract de asigurare socială în temeiul actului normativ menţionat, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, mai multe condiţii.
În primul rând nu trebuie să aibă calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială. Să nu fi avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii. Solicitantul nu trebuie să fi avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare.
„Perioada pentru care se poate încheia contract de asigurare în sistemul public de pensii, în baza acestui act normativ, este de cel mult cinci ani calendaristici anteriori încheierii contractului”, a subliniat Carmen Polman.
Informaţii suplimentare pentru cei interesaţi pot fi obţinute tel:0259/430.728 int.115 sau 156. email: mail@cjpensiibihor.ro sau la sediul CJP Bihor, Compartimentul „Evidenţă Contribuabili”, programul cu publicul fiind: luni-joi între orele: 8:00-14:00, vineri între orele: 8:00-12:00.
Citiți principiile noastre de moderare aici!