Premierul Victor Ponta s-a exprimat în mai multe rânduri pentru extragerea gazelor de şist în România. În contextul în care ţări precum Polonia încearcă să-şi obţină independenţa faţă de gazul rusesc, Bruxelles-ul le-a dat deja guvernanţilor români undă verde. Tot în domeniul energetic, UE sprijină şi industria energiei verzi, ca o alternativă la hidrocarburile importate din Est.
Chestiunea este una sensibilă, din moment ce în ţară au avut loc deja mai multe manifestaţii împotriva metodei de extragere a acestor gaze neconvenţionare: prin fracturarea rocilor care ţin captiv gazul. Considerată periculoasă pentru viaţa oamenilor şi pentru mediu, comunităţile locale din Bihor afectate de posibila extracţie a acestor gaze s-au pronunţat deja a fi împotrivă.
În Parlament, câţiva senatori bihoreni – Cristian Bodea, Valeriu Boeriu (PNL) şi Gavrilă Ghilea (PDL) – au iniţiative legislative menite să protejeze comunităţile de posibilele efecte nocive ale acestor exploatări. Însă, cum Guvernul are o atitudine încurajatoare faţă de această prezumptivă nouă industrie în România, iniţiativele acestora au viaţă grea în Parlament. Concret, masivul grup al parlamentarilor PSD votează conform voinţei premierului Victor Ponta.
Senatorul PNL Cristian Bodea spune că parlamentarii au ajuns doar simpli „spălători” ai Ordonanţelor Guvernului. În sensul în care acestea trebuie aprobate, la un moment dat, de Parlament, fiind, astfel, transformate în lege. În rest, spune Bodea, iniţiativele legislative pornite de parlamentari nu trec, dacă nu sunt agreate în mod explicit şi de Guvern.
Este cazul iniţiativei legislative promovate de Bodea şi colegul său, Valeriu Boeriu, de modificare a Legii petrolului.
Gazele „rup” USL
Cei doi senatori PNL de Bihor propuneau ca această lege să fie completată cu un nou alineat, care ar avea menirea ca exploatările de gaze neconvenţionale – gazele şi petrolul de şist, metanul din straturile de cărbune – să aibă nevoie de un cadru legislativ separat, ce ar urma elaborat ulterior. Tocmai pentru a se asigura că aceste gaze vor fi extrase în condiţii de siguranţă, cu respectarea normelor de mediu. „E o prostie să nu le extragem, dacă avem această posibilitate, dar să le extragem fără să omorâm oameni şi zone întregi!”, cere senatorul. Totuşi, iniţiativa celor doi parlamentari a fost respinsă în comisia economică din Senat, deoarece PSD şi, surpriză, PPDD au fost împotrivă, chiar dacă PNL a votat „pentru”, informează Bodea. Motivul: deşi depusă în februarie, iniţiativa legislativă nu a primit încă un aviz de la Guvern, chiar dacă termenul pentru acest aviz, pozitiv sau negativ, a expirat pe 15 mai, transmite iniţiatorul. În comisia de specialitate ar fi venit un reprezentant al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), care le-ar fi cerut parlamentarilor să nu mai iniţieze asemenea legi, deoarece Guvernul intenţionează să elaboreze completări în legislaţie, pe aceste probleme. „Ne-au spus că ei nu au un punct de vedere, dar, totuşi, se creează un vid legislativ, dacă se adoptă completarea legii şi că acele contracte (acordurile petroliere de concesiune a perimetrelor – n.r.) rămân fără obiect”, a relatat Cristian Bodea, intrigat de felul în care trimişii Guvernului îi tratează pe parlamentari. Bodea nu înţelege de ce se pune problema aşa, din moment ce explorările pentru gazele de şist vor dura minimum cinci ani, spune el. Suficient timp ca Guvernul să elaboreze o lege specială pentru gazele de şist, apreciază el.
Sprijin liberal pentru Ghilea
În Parlament mai există o iniţiativă legislativă, a senatorului PDL Gavrilă Ghilea, care cere ca exploatarea hidrocarburilor să fie interzisă în intravilanul staţiunilor turistice, precum şi pe terenuri pe care sunt amplasate monumente istorice, culturale, religioase, situri arheologice, rezervaţii naturale, zone de protecţie sanitară şi perimetre de protecţie hidrogeologică a surselor de alimentare cu apă. Iniţiativa lui Ghilea vine de la necesitatea ca Băile Felix să fie protejate împotriva exploatărilor petroliere, dat fiind că staţiunea este situată într-un perimetru concesionat deja de ANRM, în vederea exploatării hidrocarburilor!
Bodea a relatat faptul că, deşi iniţiativa senatorului PDL a primit aviz pozitiv în comisii, în plen urma să fie respinsă, prin votul parlamentarilor PSD. Aceasta doar pentru că nu avea şi avizul Guvernului! În urma intervenţiei liberalilor, iniţiativa opozantului Ghilea a scăpat de vot negativ din plen, urmând să fie retrimisă în comisii, pentru reanaliză. Contactat de JB, Gavrilă Ghilea a recunoscut sprijinul primit în acest caz de la liberali, spunând că iniţiativa sa va fi rediscutată când va veni în Parlament ministrul Mediului, Rovana Plumb. Ghilea îşi arată deschiderea de a colabora cu parlamentari din alte partide. „Putem colabora punctual, în interesul judeţului”, spune pedelistul, ca reacţie la cele declarate de senatorul PNL.
Citiți principiile noastre de moderare aici!