Luni, de dimineață, sala festivă ,,Gheorghe Miclăuş’’ de la Şcoala de Pregătire a Agenţilor de Poliţie de Frontieră ,,Avram Iancu’’ Oradea s-a umplut de poliţişti de frontieră de la ITPF Oradea și de la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea.
Vrea uniforme și la Prefectură
Cu invitați din structurile MAI Bihor, dar și din Ungaria, evenimentul a fost deschis de prefectul Ioan Mihaiu, care a declarat: „Am zâmbit când v-am văzut în uniformele acestea frumoase. Eu 20 de ani am condus Finanțele bihorene, dar niciodată nu v-am văzut cu aceste uniforme, cred că nu am reușit eu să merg să vă văd. O să propun în Codul Administrativ să se introducă uniforme și la Instituția Prefectului, pentru că noi nu avem. E și utilă și frumoasă (această uniformă)”.
Gazda evenimentului, șeful Frontierei Oradea, chestorul Marin Bondar, a făcut un scurt istoric al Poliției de Frontieră și al Școlii de frontieră Oradea, a dat plachete de onoare invitaților de la Hajdu-Bihar, Bekes și Csongrad. Tot inspectorul șef a felicitat personal polițiștii înaintați în grad înainte de termen, pentru merite. Au fost astfel ridicați cu o treaptă 13 de poliţişti de frontieră, 5 ofiţeri şi 8 agenţi, care au avut rezultate deosebite în combaterea migraţiei ilegale, contrabandei cu ţigarete şi a traficul ilicit cu produse de tutun. Inspectorul șef al ITPF Oradea a felicitat și polițiștii de frontieră care au primit doar mulțumiri în scris pentru munca lor de peste an. Directorul Școlii de Poliție de Frontieră Avram Iancu, comisarul șef de poliție Ionel Hotnoga, a amintit de unde s-a format Poliția de Frontieră: de la necesitatea de a apăra granițele de ciumă: „S-a instituit un cordon medical la granițele țării împotriva ciumei”. Șeful școlii pentru polițiștii de frontieră a împărțit și el felicitări profesorilor (decernând chiar premiul de „profesor al anului”), dar și unor elevi și colege care îl ajută.
Și muzică și concursuri distractive
Orchestra militară a Școlii de pregătire pentru Poliția de Frontieră a susținut două momente muzicale, iar alți artiști de la ITPF Oradea, din Ansamblul „Stelele Bihorului” au încântat sărbătoriții cu muzică populară.
Mediatorul evenimentului, comisarul șef Laura Bondar, a amintit că în această săptămână și cu ocazia Zilei de Poliție de Frontieră, se vor organiza o serie de activități recreative și concursuri sportive (turneu de fotbal la Socodor), concurs de pescuit la Paleu și concurs culinar la Valea lui Mihai.
Scurt istoric
Ziua Poliției de Frontieră este marcată anual la data de 24 iulie, pentru a aminti anul 1864, când, înd 24 iulie, domnitorul Alexandru Ioan Cuza a semnat Înaltul Decret Domnesc nr. 893, prin care se realiza unirea corpurilor grănicereşti „de dincoace şi dincolo de Milcov” şi integrarea lor în cadrul armatei sub autoritatea nemijlocită a Ministerului de Război.
În 2001, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 104 / 2001 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei de Frontieră Române, data istorică de 24 iulie a fost desemnată ca sărbătoare oficială a Poliţiei de Frontieră Române.
În acest an, în 24 iulie 2019 se împlinesc și 20 de ani de la data înființării Poliției de Frontieră prin unificarea trupelor grănicerești cu cele de control trecere frontieră.
Citiți principiile noastre de moderare aici!